Chirurg Tom van Mulken heeft wereldprimeur met onderzoek naar operatierobot bij microchirurgie
24 okt 2024Tom van Mulken is plastisch chirurg in Zuyderland en Maastricht UMC+. Zijn promotieonderzoek aan Maastricht University heeft geleid tot de eerste speciale robot voor microchirurgie ter wereld. Een baanbrekende innovatie, die mede door Technische Universiteit Eindhoven en Maastricht UMC+ is ontwikkeld door Microsure.
‘Iedereen denkt altijd aan lippen opspuiten en borsten vergroten, maar plastisch chirurgen doen veel meer’, legt Tom van Mulken uit in Dagblad De Limburger. ‘Denk dan aan reconstructies aan handen en benen, het opereren van een hazenlip of herstellen van huid na een oncologische behandeling’. Vanaf nu kan een precisierobot de chirurgen helpen op het moment dat de operaties kleiner en kleiner worden, de zogenaamde microchirurgie.
‘Soms lopen we bij specifieke operaties tegen een grens aan’, zegt Van Mulken. ‘We hechten bijvoorbeeld wel eens zenuwen en bloedvaten van 0,3 tot 0,8 millimeter. Dit doen we met hechtingen die vijf keer dunner zijn dan een menselijke haar. Met een microscoop kunnen we het allemaal zien, maar de hand van de chirurg kan het op een gegeven moment gewoon niet meer: die trilt te veel. Deze operatierobot, het resultaat van 17 jaar onderzoek, kan ons helpen om deze ingrepen toch succesvol uit te voeren. Dit moet leiden tot nog nauwkeurigere en veilige operaties met beter en sneller herstel voor de patiënt. De operaties waren een wereldprimeur: het was de eerste door een robot geassisteerde supermicrochirurgie.’
De operatierobot blijkt het werk dus veilig en even goed uit te voeren als de meest ervaren artsen, blijkt uit onderzoek dat Van Mulken in Maastricht uitvoerde. En dat leidt tot hoge verwachtingen voor de toekomst, ook voor andere specialismen. ‘Ik ben nu al trots op de innovatie die hier in Limburg en Eindhoven plaatsvindt’, zegt de plastisch chirurg. ‘Toch is kwaliteit van zorg het allerbelangrijkste, niet het apparaat zelf. De robot is dan ook nog niet klaar: ik wil altijd beter!’ De bedoeling is dan ook om deze techniek in de toekomst in zoveel mogelijk andere ziekenhuizen toe te gaan passen.