Ga naar hoofdinhoud

Canadese Stephanie speciaal naar Zuyderland voor trechterborstoperatie

04 jul 2024

Stephanie van Dyke uit het Canadese Quebec werd geboren met een trechterborst. In de loop der jaren werden haar klachten steeds erger. In Canada en de Verenigde Staten vond ze geen gehoor en bleek een operatie uiteindelijk onmogelijk. Maar opgeven deed ze niet: via een online zoektocht kwam ze uit bij Zuyderland als internationaal expertisecentrum voor thoraxchirurgie. In juni kon ze in Heerlen alsnog worden geopereerd.

Hoewel zo’n tachtig procent van de patiënten voor thoraxchirurgie (operaties aan borstkas en longen) in Zuyderland niet uit de directe regio komt, moet chirurg Erik de Loos bekennen dat een patiënte uit Canada toch wel erg bijzonder is. ‘Ruim negen uur vliegen, 5.000 kilometer van Heerlen: speciaal voor een ingreep. Dat maken we niet vaak mee’, zegt hij. ‘Desondanks zijn we er wel erg trots op. Patiënten uit binnen- en buitenland weten ons centrum te vinden voor onderzoek en behandeling. Dat laat de toonaangevendheid zien in patiëntenzorg, maar ook op gebied van innovatie, onderzoek en wetenschap.’

Inmiddels voldoende hersteld van de operatie en klaar om weer richting Canada te vertrekken, doet Van Dyke in het Heerlense ziekenhuis haar verhaal. ‘De trechterborst heeft me altijd beperkt’, legt ze uit. ‘Ik was erg sportief, hield als kind al van alpineskiën en voetbal. Maar vanwege ademtekort was ik nooit zo goed en fit als anderen. Hoe ouder ik werd, hoe meer last ik ervan kreeg. Niet alleen bijvoorbeeld in een liefdesrelatie (denk aan intimiteit) maar ook qua gezondheidsklachten. Eerst met flinke hoestbuien, later ook klachten aan het hart zoals onregelmatige hartslag, pijn op de borst: het werd steeds erger. Ik heb diverse doktoren in Canada bezocht maar steeds was de boodschap: het is een cosmetisch probleem en je moet ermee leren leven.’

Haar verergerende klachten brachten haar via een omweg naar de Verenigde Staten. ‘Ook hier werd de ernst nog niet direct erkend, maar een chirurg daar wilde me wel helpen’, vertelt Stephanie. ‘Alleen was hij relatief erg onervaren en had hij de operatie alleen bij tieners uitgevoerd. Zodoende was ook dat een dood spoor. Ik zag het niet meer zitten en raakte in een enorme dip. Mijn familie – en vriend in bijzonder – hebben me aangespoord om door te zetten. En toen kwam ik online op het pad van dr. Erik de Loos, die diverse wetenschappelijke artikelen over de behandeling van pectus excavatum (trechterborst) had gepubliceerd. En van het een kwam het ander’. Niet geheel toevallig kwam ze terecht in Nederland: haar voorouders (gezien de naam ‘Van Dyke’) zijn uit ons land afkomstig.

De boodschap van Stephanie: nooit opgeven en uiteindelijk gaat het lukken. ‘Ik ben zo dankbaar dat ik hier in Nederland geopereerd ben’, aldus Van Dyke. ‘Ik hoop ook in Canada andere, toekomstige patiënten moed en hoop te geven. Hier is geweldig voor me gezorgd en deze operatie was me echt alles waard. Na anderhalve maand in Nederland ga ik opgelucht en tevreden naar huis. Ik kan het team van dokter De Loos en alle andere Zuyderlanders niet genoeg bedanken’.

Stephanie, haar partner en dr. De Loos in het ziekenhuis in Heerlen.