Ga naar hoofdinhoud

Nachtdiensten in de zorg: samen werken aan vitaliteit, balans en waardering

Nachtdiensten vormen een onmisbaar onderdeel van de zorg, maar brengen tegelijkertijd grote uitdagingen met zich mee. Het invullen van deze diensten is steeds moeilijker en heeft impact op zowel de gezondheid van zorgprofessionals als de kwaliteit van zorg.

Gezondheidsrisico’s en verhoogde werkdruk
Zorgmedewerkers die nachtdiensten draaien, kampen vaak met slaapproblemen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze gezondheidsklachten leiden op hun beurt tot een hoger ziekteverzuim, waardoor de werkdruk voor collega’s verder toeneemt.

Onaantrekkelijk voor nieuw talent
Voor zorgprofessionals in alle leeftijdscategorieën zijn nachtdiensten vaak onaantrekkelijk. De onregelmatige werktijden verstoren de balans tussen werk en privé en de waardering voor deze inspannende diensten blijft achter. Dit maakt het een uitdaging om nieuw talent aan te trekken en te behouden.

Gevolgen voor werkplezier en welzijn
De combinatie van onderwaardering, gezondheidsrisico’s en de impact op de werk-privébalans zorgt voor verminderde werktevredenheid en verhoogde stressniveaus onder zorgmedewerkers. Dit vraagt om structurele oplossingen die niet alleen de uitdagingen van nachtdiensten aanpakken, maar ook bijdragen aan het welzijn en de tevredenheid van zorgprofessionals.

 

Wat als….

….. nachtdienstmedewerkers een ruimte hebben waar ze zich niet alleen fysiek kunnen ontspannen, maar ook mentaal en emotioneel opgeladen voelen, zodat ze met meer energie de dienst kunnen afronden? Denk hier bijvoorbeeld aan een vitaliteitslounge.​

….. er manieren zijn om korte momenten van afleiding te bieden die helpen de mentale belasting van een nachtdienst te verlichten en energie terug te winnen? Denk hier bijvoorbeeld aan entertainment.

…..het aanbod van voedsel tijdens de nachtdienst afgestemd is op de specifieke voedingsbehoeften van de nachtelijke biologische klok, om energie- en stemmingswisselingen te verminderen? Denk bijvoorbeeld aan een snack station met een gezond aanbod.

….. nachtdienstmedewerkers iets kunnen ontvangen dat hen praktisch en emotioneel ondersteunt, zodat ze zich gewaardeerd en verzorgd voelen tijdens hun dienst? Zoals een care package.

…. er een tool is die helpt om het herstel en de balans na een nachtdienst te bevorderen, waardoor medewerkers beter uitgerust zijn voor hun privéleven en toekomstige diensten? Daarbij kan je denken aan een app die je gedurende je dienst ondersteunt maar dat kan ook verlichting zijn.

…. er ondersteuning is om ervoor te zorgen dat nachtdienstmedewerkers veilig en alert kunnen reizen na hun dienst, ook wanneer ze vermoeid zijn? Er bestaat al zoiets als een Uber Health waarom zou dat niet toegepast kunnen worden voor zorgprofessionals.

… nachtdienstmedewerkers zonder stress of angst tijdens de dienst een powernap kunnen doen, wetende dat ze altijd alert zijn wanneer dat nodig is?

 

Deze ‘wat als’ vragen valideren en prioriteren we met zorgprofessionals tijdens de nacht. Dit zijn voorbeelden en worden pas concreet in de volgende fase van het onderzoek waarin we intensief samenwerken met de collega’s in het veld.

Bekijk ook de werkwijze in de verschillende fases.

We streven ernaar om de eerste concepten te testen in Q1-2025.

Sandra (verpleegkundige)
"Nachtdiensten combineren met een sociaal leven is uitdagend. Ik mis soms belangrijke momenten met vrienden en familie, en de balans tussen werk en privé blijft een uitdaging."

Ben (verpleegkundige)
“Tijdens een blok van nachtdiensten is het moeilijk om mijn energie op peil te houden. De onregelmatige uren en het gebrek aan slaap maken het een constante uitdaging om alert en energiek te blijven.”