Wat als ik geen klachten heb?
Als u geen klachten heeft en geen specifieke vragen dan hoeft u zich niet te melden. Mochten er in toekomst klachten ontstaan dan kan er een afspraak worden gemaakt op de poli chirurgie.
Hoe groot is de kans dat de nitinolring breekt?
In Zuyderland zijn enkele patiënten bekend bij wie de nitinolring is gebroken. We weten niet precies hoe groot de kans is dat de ring breekt of dat dit altijd klachten veroorzaakt. Daarom adviseren we u om alert te zijn op klachten en contact op te nemen met uw huisarts of specialist als u klachten heeft.
Mogelijke gezondheidsgevolgen bij een gebroken nitinolring
De liesbreukmat helpt de liesbreuk te herstellen door vast te groeien in het omliggende weefsel en zo stevigheid te geven. De nitinolring zorgt ervoor dat de mat in de juiste positie blijft. Als de ring breekt, kan dit pijn veroorzaken en mogelijk omliggend weefsel beschadigen, zoals bloedvaten, zenuwen, blaas en darmen. Dit risico is echter klein.
Risico’s van het verwijderen van de liesbreukmat en/of nitinolring
De liesbreukmat geeft stevigheid aan de buikwand door in het omliggende weefsel vast te groeien. Verwijderen is lastig en kan schade aan bloedvaten, zenuwen, buikvlies, darmen en/of blaas veroorzaken. Ook kan er na het verwijderen weer een nieuwe liesbreuk ontstaan.
Wat als de nitinolring gebroken is?
Als de nitinolring bij u gebroken is, bespreekt u met de specialist welke opties er zijn. Dit kan variëren van monitoring tot het verwijderen van de ring en/of mat. De specialist zal u goed informeren over de vervolgstappen.
Wat als ik later klachten krijg?
Heeft u later klachten, neem dan contact op met uw huisarts of specialist.
Röntgenfoto
Op indicatie van een specialist wordt een röntgenfoto gemaakt. Met een röntgenfoto kan worden vastgesteld of de nitinolring in uw liesbreukmat gebroken is. Een specialist beoordeelt de foto en bespreekt de uitslag met u tijdens een afspraak op de polikliniek.
Hoe ontvang ik de uitslag?
Bij het maken van een afspraak voor een röntgenfoto kunt u aangeven hoe u de uitslag wilt ontvangen: via Mijn Zuyderland (patiëntportaal), tijdens een spreekuur, telefonisch overleg of beeldbellen. Bij een gebroken ring geven we de voorkeur aan een fysiek of telefonisch consult.
Is een röntgenfoto verplicht?
Nee, een röntgenfoto is niet verplicht. Het kan nuttig zijn om te weten of de ring gebroken is. Als u geen röntgenfoto laat maken, blijft het belangrijk om alert te zijn op klachten.
Hoe maak ik een afspraak?
Bel de polikliniek Chirurgie op 088 – 459 9719. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur.
Huisarts en specialisten informeren
We sturen de informatie uit de brief ‘Kans op klachten bij uw geplaatste liesbreukmat Rebound HRD’ door naar uw huisarts. Als u een nieuwe huisarts heeft, informeer hem/haar dan zelf. Alle gegevens worden ook toegevoegd aan uw medisch dossier in Mijn Zuyderland.
Zorgverleners informeren
IGJ heeft Nederlandse ziekenhuizen en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde geïnformeerd over de mogelijke klachten door de gebroken nitinolring van de liesbreukmat Rebound HRD.
Wordt bijgehouden hoe vaak de nitinolring breekt en of dit tot klachten leidt?
Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM kunnen meldingen worden gedaan van klachten door implantaten. MEBI onderzoekt welke klachten door implantaten veroorzaakt kunnen zijn en informeert zorgverleners en de overheid bij veel of bijzondere meldingen. Patiënten van Zuyderland met klachten na het plaatsen van de liesbreukmat Rebound HRD melden we in één keer aan het RIVM.