Behandeling van een aangeboren navelbreuk
Bij een aangeboren navelbreuk treedt meestal spontaan herstel op in de eerste drie levensjaren. Als de navelbreuk dan nog steeds aanwezig is, kan het noodzakelijk zijn de breuk operatief te herstellen. Dit is vooral bij meisjes aan te bevelen, omdat de kans bestaat dat de navelbreuk problemen geeft tijdens een latere zwangerschap.
Behandeling van een niet-aangeboren navelbreuk
Als er geen klachten zijn, is een operatie niet noodzakelijk. Bij herhaaldelijke pijnklachten of steeds terugkerende inklemming is opereren wel aan te bevelen. Wat voor operatie dat wordt, is afhankelijk van de grootte van de breuk.
Een kleine breuk kan behandeld worden door de opening in de buikwand, de breukpoort, te sluiten. Deze ingreep wordt vaak in dagbehandeling uitgevoerd. Als de breuk groter is, wordt tegenwoordig gebruikgemaakt van kunststof om de buikwand te verstevigen. Er is dan meestal een opname nodig. Soms wordt tijdelijk een wonddrain achtergelaten. Dit is een buisje dat wondvocht afvoert.
Om te voorkomen dat een breuk terugkomt, is het van belang de oorzaak te behandelen, zoals het aanhoudend hoesten, de verstopping (obstipatie) of het moeilijk urineren.