8.30 – 9.00 uur
Registratie met koffie en thee
9.00 – 9.10 uur
Welkomstwoord
22 juni: Cees Sterk, lid Raad van Bestuur
30 juni: Fer Dreessen, RvE manager Behandelcentrum
9.10 – 10.00 uur
Update (niet) natuurlijk overlijden en NODOK
Drs. Roland van Hoorn – Forensisch arts, Drs. Bart Latten – Forensisch patholoog, Justitieel Geneeskundige en AIOS Patholgie
Duo presentatie betreffende de regelgeving, inclusief casuïstiek, omtrent natuurlijk versus niet natuurlijk overlijden en NODOK.
10.00 – 11.00 uur
Verzoeken en eisen van ouders: pluis of niet pluis?
Drs. Wilma Duijst – Bijzonder hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht
Bij vermoedens van huiselijk geweld/kindermishandeling ontstaat onvermijdelijk de beroepsgeheim discussie. Wat mag een hulpverlener vertellen en tegen wie? En moet een hulpverlener toestemming van een ouder of van beide ouders en hoe zit dat dan als de ouders in (v)echtscheiding liggen? Kunnen ouders inzage krijgen in een dossier waarin een vermoeden van kindermishandeling staat vermeld of kan de inzage worden geweigerd? Kunnen de ouders eisen om het dossier te laten vernietigen? In deze lezing komen deze (en nog vele andere) vragen aan de orde.
11.00 – 11.20 uur
Pauze met koffie en thee
11.20 – 12.10 uur
Seksueel misbruik en aanpak
Drs. Agnes Jonkman – Kinderarts sociale pediatrie en medisch Coördinator Kindermishandeling Zuyderland, Y. van Belle en T. Crutzen – Contextueel therapeuten CLAS Xonar
Specifieke uitleg over de dynamiek in gezinnen na seksueel misbruik, zowel binnen vertrouwensrelaties als door vreemden. Ook zal ingaan worden op loyaliteiten hoe misbruik van invloed kan zijn op denken, voelen en gedrag van gezinsleden. Tevens zal er aandacht zijn in de lezing over het spreken over seksueel misbruik met slachtoffer en dader.
12.10 – 13.00 uur
Huiselijk geweld…in het ziekenhuis
Drs. Annette Alfiero – Psychiater, Ingrid Vandewall – Systeemtherapeut GGz
Er doen zich regelmatig situaties voor waarbij in de omgang met patiënten jouw normen en waarden ernstig worden beproefd. Niet alleen wordt het uiterste gevraagd van je somatische kennis en kunde maar ook je geduld, wellevendheid en empathie worden tot over de grenzen van het fatsoen opgerekt. De betamelijkheid wordt getart en je eigen professionele en individuele attitude wordt geweld aan gedaan. Crisis in de kamer; omgang met moeilijke patiënten binnen het ziekenhuis.
13.00 – 13.45 uur
Pauze (lunch wordt verzorgd)
13.45 – 14.30 uur
Zie jij wat ik zie? Huiselijk geweld of niet?
Claudia Costa – Ambulance, forensisch verpleegkundige en aandachtsfunctionaris Huiselijk geweld
Het pluis niet pluis gevoel, welke signalen, wat dan en de meldcode.
14.30 – 15.20 uur
Het bedreigde kind…je staat er niet alleen voor
Drs. Colleen Vaessens – Kinderarts en aandachtsfunctionaris Kindermishandeling, Peggy Pelzer – Medewerker Adviesteam Raad van de Kinderbescherming, Ans Jongen – Raadsonderzoeker Raad voor de KinderbeschermingDe laatste jaren is er steeds meer aandacht voor zwangeren met psychische, sociale, maatschappelijke problemen, verslaving of relationele kwetsbaarheid. Zo ook in het Zuyderland Medisch Centrum. Het doel is met name een goede begeleiding voor deze aanstaande ouders tijdig in gang te zetten, met als centraal punt van aandacht een zo veilig mogelijke ontwikkeling van een potentieel bedreigd kind.
15.20 – 15.40 uur
Pauze met koffie en thee
15.40 – 16.30 uur
Aanpak Zuyderland Medisch Centrum
Angela Meurs – Forensisch Spoedeisende Hulp verpleegkundige en aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en Huiselijk geweld locatie Sittard-Geleen, Miranda Monsuwe – Spoedeisende Hulp verpleegkundige en aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en Huiselijk geweld locatie Heerlen.
Hoe gaan wij binnen Zuyderland Medisch Centrum te werk met deze onderwerpen en welke teams kun je benaderen bij ethische vraagstukken/casuïstiek.
16.30 – 16.45 uur
Nawoord
22 juni: Max Wellens, RvE manager Moeder en Kindcentrum
30 juni: Fer Dreessen, RvE manager Behandelcentrum