Urologie
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
etage 1, balie 1.10
meldpunt Oost 35
De urologen van Zuyderland Medisch Centrum ontfermen zich samen met hun teams over patiënten die kampen met ziekten van de urinewegen. Ook behandelen deze specialisten aandoeningen aan de mannelijke voortplantingsorganen.
De hooggespecialiseerde urologische zorg richt zich op aandoeningen als: vergrote prostaat, blaas- of nierbekkenontsteking, nierstenen en vormen van kanker zoals prostaatkanker, zaadbalkanker, blaaskanker en nierkanker. Ook zijn de urologen van Zuyderland Medisch Centrum actief in spreekuren waarin meerdere specialismen zijn vertegenwoordigd. Het Incontinentiespreekuur voor vrouwen is daarvan een voorbeeld. U vindt Urologie op beide hoofdlocaties in Heerlen en Sittard-Geleen.
Kwalitatief hoogwaardige zorg en resultaten
Jaarlijks voert het Prostaatkankercentrum Zuid, een samenwerking van 5 ziekenhuizen in Limburg en ZO-Brabant, meer dan 180 prostaatoperaties uit met behulp van de Da Vinci Xirobot. Dit gebeurt in het ziekenhuis in Heerlen. Er wordt gebruik gemaakt van gestructureerde vragenlijsten voor de kwaliteit van leven (zg. PROMs) die voor en na de operatie (6, 12, 24 en 60 maanden) worden ingevuld.
Eén jaar na de operatie is ongeveer 90% van onze patiënten continent en dankzij de voortdurende ontwikkeling van onze operatietechnieken verwachten wij een verdere stijging. Zoals ook in het onderzoek wordt aangegeven, kunnen factoren zoals leeftijd en gewicht een belangrijke rol spelen. Het percentage schone snijvlakken bij een tumor die zich beperkt tot de prostaat is binnen ons centrum meer dan 95%. Patiënten kunnen dus bij ons vertrouwen op kwalitatief hoogwaardige zorg met dito resultaten.
Oncologische urologie op het gebied van de blaas en prostaat
Dr. Rademakers, dr. Bos en dr. Bruins behandelen, naast de algemene urologie, oncologische urologie op het gebied van de blaas en prostaat. Als er sprake is van blaaskanker waarbij de spierlaag van de blaas betrokken is, voeren dr. Bruins en dr. Rademakers een blaasvervangende operatie uit. Hierbij wordt een urinestoma of een neoblaas aangelegd.
Als er sprake is van prostaatkanker, kunnen dr. Bos en dr. Bruins een operatie verrichten waarbij de prostaat en eventueel ook de lymfeklieren met behulp van een operatierobot verwijderd worden. Zie hiervoor ook de website van het Prostaatkanker Centrum Zuid
Oncologische urologie op het gebied van de nier
Dr. De Vries en Dr. Delaere behandelen, naast de algemene urologie, oncologische urologie op het gebied van de nier. Als er sprake is van nierkanker, kunnen zij een operatie verrichten waarbij de nier geheel of gedeeltelijk verwijderd wordt.
Ook operaties aan de nier voor goedaardige aandoeningen, zoals een vernauwing van de overgang van nierbekken naar urineleider (een UPJ-stenose) of verwijderen van zeer grote niercysten, worden door hen uitgevoerd.
Nierstenen en stenen in de urineleider
Dr. Van der Heij en Dr. Jacobs behandelen, naast de algemene urologie, nierstenen en stenen in de urineleider. Zij verrichten operaties waarbij de stenen via de blaas en urineleider met een endoscoop verwijderd worden. Daarnaast voeren zij operaties uit waarbij een niersteen via een opening in de huid van de flank verwijderd kan worden.
Aandoeningen die klachten veroorzaken van de functie van de blaas, prostaat en plasbuis.
Dr. Kuenen en Dr. Van Herpen behandelen, naast de algemene urologie, aandoeningen die klachten veroorzaken van de functie van de blaas, prostaat en plasbuis. Zij verrichten operaties op het gebied van urineverlies en goedaardige prostaatvergroting. Dr. Kuenen voert, naast het reguliere ‘schrapen’ van de prostaat bij vergroting, ook een laserbehandeling uit tegen goedaardige prostaatvergroting. Dr. Van Herpen behandelt littekenweefsel en vernauwing in de plasbuis.
U kunt uitsluitend terecht op het spreekuur in Heerlen en Sittard-Geleen als u een afspraak heeft. Neem bij het eerste bezoek een geldig identiteitsbewijs en zorgverzekeringsgegevens mee. Als u medicijnen gebruikt, is het wenselijk daar ook een overzicht van mee te nemen.
De eerste afspraak bij Urologie vindt plaats bij een uroloog, een arts-assistent of een nurse practitioner. Deze stelt bij een eerste gesprek met de patiënt en de informatie van de huisarts, eventueel aangevuld met een kort lichamelijk onderzoek, vast of er nog aanvullend onderzoek nodig is. Mogelijk kan de diagnose meteen worden gesteld.
Het is mogelijk dat er nog aanvullend onderzoek gedaan moeten worden in de vorm van laboratoriumonderzoek of onderzoeken die op de Medische Beeldvorming en in het Behandelcentrum Urologie plaatsvinden. Hiervoor is een tweede afspraak nodig. Een vervolgafspraak vindt dan veelal plaats bij de uroloog.
Er vindt binnen Zuyderland opleiding tot Uroloog plaats, u kunt als patiënt dus zowel op de polikliniek als behandelkamer en operatiekamer met specialisten in opleiding in aanraking komen.
Het incontinentiespreekuur is een spreekuur voor vrouwen met incontinentieklachten (klachten over urineverlies). Dit spreekuur is een samenwerkingsverband tussen de specialismen Gynaecologie en Urologie op locatie Heerlen en Sittard-Geleen. Vrouwen met urine-incontinentieklachten kunnen hier voor een zogenaamde one-stop-visit terecht. Dit betekent dat slechts één ziekenhuisbezoek nodig is om en diagnose en behandeladvies te geven.
Klik hier voor meer informatie.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
Klik voor meer informatie:
Vergrote prostaat
Blaas- en nierbekkenontsteking
Prostaatkanker
Blaaskanker
Zaadbalkanker
Nierkanker
Nierstenen
Hier vindt u de meestvoorkomende onderzoeken die urologen en hun teams verrichten.
Cystoscopie
Flowmetrie
Urodynamisch onderzoek
Echo (met punctie) van de prostaat
Nierfoto met contrastvloeistof
Echo nieren
Overige onderzoeken
Bovenstaande onderzoeken zijn de onderzoeken die het vaakst door de urologen en hun team gedaan worden. Zie ook de volgende folders voor andere onderzoeken:
De meest voorkomende urologische behandelingen hebben betrekking op aandoeningen als vergrote prostaat, nierstenen, incontinentie, blaas- nierbekkenontsteking of de diverse vormen van kanker, zoals prostaat-, blaas-, nier- en zaadbalkanker. Sinds 2013 maken de urologen op locatie Heerlen van Zuyderland Medisch Centrum gebruik van de Da Vinci-robot. De opererende uroloog kan via een joystick met deze robot met micro-precisie te werk gaan bij operaties. Bijvoorbeeld bij operaties waarbij kanker wordt behandeld zoals robotgeassisteerde radicale cystectomie (RARC) bij blaaskanker en robotgeassisteerde radicale prostatectomie bij prostaatkanker (RARP).
Behalve de hierboven genoemde behandelingen, kunt u als patiënt ook voor andere behandelingen terecht bij de urologen en hun teams. Denk hierbij aan: circumcisie (besnijdenis bij een volwassene), blaasspoeling, botox, niersteenverwijdering- en vergruizing, sterilisatie of de verwijdering van blaaspoliepen.
Wilt u meer detailinformatie over specifieke aandoeningen? Kijk dan binnen ons tabblad ‘’folders’’, of bij ‘’korte informatievideo’s”
Voor uw behandeling is het belangrijk dat uw behandelend arts zicht heeft op uw klachten, kwaliteit van leven, uw functioneren en uw zorgbehoefte. Om dit in kaart te brengen zal uw behandelend arts u vragen een (digitale) vragenlijst in te vullen. Dit kan voorafgaand aan uw behandeling zijn, of (geruime tijd) na uw behandeling. Door het invullen van de vragenlijsten krijgen we zicht op uw situatie zodat wij uw klachten gerichter kunnen onderzoeken, de best passende behandeling kunnen kiezen en een beter beeld kunnen krijgen van de (lange termijn) effecten van uw behandeling. Daarnaast willen wij graag weten of u als patiënt tevreden bent over de geleverde zorg. De vragenlijsten die we hiervoor gebruiken worden ook wel Patient Reported Outcome Measure (PROMs)/ Patiënt gerapporteerde uitkomst metingen genoemd. Deze vragenlijsten worden meerdere keren uitgevraagd en zijn onderdeel van uw behandeling.
Lees meer informatie op de website www.zuyderland.nl/vragenlijsten onder het kopje Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten
Sinds enkele jaren beschikt Zuyderland Medisch Centrum op locatie Heerlen over een Da Vinci-operatierobot. Voornamelijk chirurgen van de afdeling Urologie opereren tijdens blaas- en prostaatkankeroperaties met behulp van deze robot.
Deze Da Vinci Robot opereert niet zelfstandig. Het apparaat fungeert als een verlengstuk van de geoefende chirurg. De chirurg bedient de robot vanachter een bedieningspaneel in de operatiekamer en stuurt met zijn handen via een soort joystick vier robotarmen aan. Dankzij een camera op één van de robotarmen, ziet de chirurg het gebied waarin hij opereert voortaan driedimensionaal en tot wel tien keer vergroot.
Opereren met hulp van de robot maakt het mogelijk om meer geperfectioneerde en veilig moeilijke operaties te doen. Chirurgen werken met chirurgische instrumenten, zoals mes en schaar. Deze instrumenten zijn nu gemonteerd op een robotarm, waardoor zij nog beter verfijnde bewegingen kunnen maken. Dankzij deze techniek treedt er minder bloedverlies op, is er minder wondpijn, zijn littekens minder groot en verloopt het herstel sneller.
Prostaatkankercentrum Zuid
Hét centrum voor regionale prostaatkankerzorg
Prostaatkankercentrum Zuid is vanaf 1 juli 2019 hét centrum in Limburg en Zuidoost-Brabant op het gebied van prostaatkankerzorg. Prostaatkankercentrum Zuid is een samenwerkingsverband van de vakgroepen urologie van vijf ziekenhuizen: Elkerliek Ziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum. De zorgpaden van deze ziekenhuizen zijn volledig op elkaar afgestemd. Meer informatie over het Prostaatkankercentrum vind je op de website.
Op de website ‘Álles over Urologie‘ zijn veel animatie video’s te zien over urologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. De meeste video’s zijn ontwikkeld door het bedrijf Informed. Zij maken betrouwbare, onafhankelijke en begrijpelijke informatie voor patiënten in beeld en geluid.
Bekijk hier de video’s over:
Algemeen
Een door STZ erkend topklinisch expertisecentrum (STZ TEC) is op grond van een ziektebeeld, diagnostiek of de behandeling altijd hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van objectieve, topklinische criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlenging. Om ervoor te zorgen dat een topklinisch expertisecentrum zijn kwaliteit behoudt vindt na erkenning elke vier jaar een herbeoordeling plaats.
STZ TEC Uro-oncologie Zuyderland MC
Het uro-oncologisch centrum Zuyderland biedt excellente zorg aan patiënten in de gehele regio (Zuid-)Limburg. Binnen dit centrum is er uitgebreide ervaring met de diagnostiek en behandeling van zowel prostaat-, blaas-, pyelum/ureter- als niercelcarcinoom. Er wordt bij alle tumoren, indien geïndiceerd, gebruik gemaakt van de Da Vinci robot. Bij blaascarcinoom wordt met behulp van de robot een intra-corporele urinedeviatie verricht, hetgeen slechts in enkele centra in Nederland aangeboden wordt. Voor pyelumtumoren is er uitgebreide expertise aanwezig in de percutane diagnostiek en (laser)behandeling.
Voor prostaatcarcinoom wordt er tevens multicentrisch samengewerkt, inclusief een gezamenlijk MDO. Tenslotte wordt er op diverse terreinen binnen het centrum onderzoek verricht en wordt een actieve bijdrage geleverd aan richtlijnontwikkeling op Europees niveau.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
etage 1, balie 1.10
meldpunt Oost 35
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier
Vragen over of hulp nodig bij digitale zorg? Zoals BeterDichtbij of inloggen bij MijnZuyderland?
Folders
Klik hier voor meer detailinformatie over specifieke aandoeningen