'Weer genieten van het leven na longkanker'
Lees meer- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Longgeneeskunde
Longgeneeskunde
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken bij Longgeneeskunde of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
Souterrain, balie 22
Meldpunt West 06
Niveau 2, balie 2.01
Op de afdeling Longgeneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum werken specialisten samen met hun teams om de beste zorg te leveren aan patiënten met longziekten. De afdeling Longgeneeskunde heeft een spreekuurcentrum en een verpleegafdeling. Het spreekuurcentrum Longgeneeskunde kunt u op drie locaties bezoeken: in Sittard-Geleen, Heerlen en in Brunssum.
Longgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich richt op onderzoek, behandeling en preventie van ziekten van de longen en het ademhalingssysteem. Veel voorkomende aandoeningen die de longarts behandelt, zijn astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Deze aandoening werd vroeger ook wel chronische bronchitis en longemfyseem genoemd. Andere ziektebeelden zijn longembolieën, verhoogde druk van de longslagader, allergieën, long- en luchtwegontstekingen, longkanker, interstitiële longaandoeningen (zoals longfibrose) en slaapapneu.
In het najaar en de winter komen luchtweginfecties veel voor. Vaak worden de infecties veroorzaakt door een virus. De meest voorkomende klachten van deze luchtweginfectie zijn hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms heeft u ook andere klachten zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Bij een luchtweginfectie kunt u mensen om u heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie. Bij COVID-19 (coronavirus)-2) en griep (influenza) lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico.
Heeft u klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. Daarmee helpt u de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Ook beschermt u mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie.
- Bent u ziek, of heeft u klachten? Neem dan contact met Zuyderland op en zet u fysieke afspraak om naar een telefonisch consult.
- Hoest en nies in uw elleboog.
- Houd afstand tot anderen.
- Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.
- Is fysiek contact toch nodig? Draag een mondneusmasker.
Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat u zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed uw handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.
Op het spreekuurcentrum Longgeneeskunde werken behalve medisch specialisten, ook gespecialiseerde verpleegkundigen op het gebied van COPD en stoppen met roken. Uw longarts kan u doorverwijzen naar het spreekuur van de longverpleegkundige. Bij deze gespecialiseerde verpleegkundige kunt u terecht met vragen of problemen die te maken hebben met uw ziekte.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
U bent door uw huisarts of andere specialist verwezen naar de afdeling Longgeneeskunde. Het vakgebied Longgeneeskunde houdt zich bezig met aandoeningen van de longen en het ademhalingssysteem. U komt bij een longarts terecht als u klachten heeft zoals kortademigheid, hoesten of pijn op de borst. Elke longarts heeft een eigen aandachtsgebied. Eén van de aandachtsgebieden is bijvoorbeeld longoncologie (longkanker).
Slaap- en snurkcentrum
U kunt op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.30 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 9706
Rookstoppoli
U kunt op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.30 uur bellen via de poli Longgeneeskunde met telefoonnummer 088 – 459 9706
Kinderlongfunctie, locatie Sittard-Geleen
U kunt op werkdagen van 08.30 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.30 uur bellen met telefoonnummer 088 – 459 9703
Uw longarts kan verschillende onderzoeken laten uitvoeren als het vermoeden bestaat dat u een aandoening hebt aan uw longen of luchtwegen. De longarts bepaalt naar aanleiding van uw klachten voor welke onderzoeken u in aanmerking komt. Bepaalde onderzoeken worden uitgevoerd op de Longfunctieafdeling of de Longbehandelkamer. Onderstaand een overzicht van onderzoeken die plaatsvinden bij Longgeneeskunde.
- Bronchoscopie.
- CT-scan van de longen.
- EBUS-onderzoek.
- Longfunctieonderzoeken.
- Pleurapunctie.
- Pleurodese.
- Endo-echografie (EUS).
- Slaapregistratie onderzoek.
Als een diagnose is gesteld, bespreekt de longarts met u welke behandelmogelijkheden er zijn. Er zijn veel verschillende longaandoeningen die allemaal op een specifieke manier behandeld moeten worden. Behandelingen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld het slikken van medicijnen, longrevalidatie of een operatie. Soms krijgt u ook het advies om u aan bepaalde leefregels te houden.
Voor uw geplande behandeling is het belangrijk dat uw behandelend arts zicht heeft op uw klachten, kwaliteit van leven, uw functioneren en uw zorgbehoefte. Om dit in kaart te brengen zal uw behandelend arts u vragen een (digitale) vragenlijst in te vullen. Dit kan voorafgaand aan uw behandeling zijn, of (geruime tijd) na uw behandeling. Door het invullen van de vragenlijsten krijgen we zicht op uw situatie zodat wij uw klachten gerichter kunnen onderzoeken, de best passende behandeling kunnen kiezen en een beter beeld kunnen krijgen van de (lange termijn) effecten van uw behandeling. Daarnaast willen wij graag weten of u als patiënt tevreden bent over de geleverde zorg. De vragenlijsten die we hiervoor gebruiken worden ook wel Patient Reported Outcome Measure (PROMs)/ Patiënt gerapporteerde uitkomst metingen genoemd. Deze vragenlijsten worden meerdere keren uitgevraagd en zijn onderdeel van uw behandeling.
Lees meer informatie op de website www.zuyderland.nl/vragenlijsten onder het kopje Patient Reported Outcome Measure (PROMs) vragenlijsten
In Zuyderland Medisch Centrum kunt u terecht voor slaaponderzoek. Dit gebeurt in het Slaap- en snurkcentrum. Uw huisarts of andere specialist kan u doorverwijzen naar deze afdeling. Patiënten komen hier terecht in verband met slaapstoornissen, zoals slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Dit zijn veel voorkomende aandoeningen zoals snurken, ongecontroleerde slaapaanvallen overdag of het optreden van adempauzes tijdens de slaap.
Bij slaaponderzoek kijkt elk specialisme vanuit zijn eigen expertise naar de slaapgerelateerde klacht die een patiënt heeft. Daarnaast bestaat er een intensieve samenwerking tussen de afdelingen Longgeneeskunde, KNO, Neurologie, Tandheelkunde en Kaakchirurgie.
Meer informatie over het Slaap- en snurkcentrum
Algemeen
Een door STZ erkend topklinisch expertisecentrum (STZ TEC) is op grond van een ziektebeeld, diagnostiek of de behandeling altijd hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van objectieve, topklinische criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlenging. Om ervoor te zorgen dat een topklinisch expertisecentrum zijn kwaliteit behoudt vindt na erkenning elke vier jaar een herbeoordeling plaats.
STZ TEC Interstitiële longaandoeningen (ILD) Zuyderland MC
Dit expertisecentrum heeft als doel zo goed mogelijke zorg te bieden aan patiënten met een interstitiële longaandoening. Verschillende specialismen werken samen bij het stellen van diagnose en de behandeling van patiënten met een interstitiële longziekte. Om de behandeling verder te optimaliseren en zorg op maat te kunnen bieden is Zuyderland samen met het Maastricht UMC+ bezig met het opzetten van een comprehensive ILD centrum, de structuur die hierbij ontstaat is uniek. Voor deze supraregionale patiëntenpopulatie kan de diagnostiek geoptimaliseerd worden door synchronisatie van het diagnostisch traject en het aanbieden van een dedicated MDO. Momenteel heeft het ILD centrum Zuyderland een consultfunctie binnen het Maastricht UMC+. De complexe ILD patiënten vanuit het Maastricht UMC+ worden binnen Zuyderland behandeld. Ook ILD patiënten die voor deelname aan ILD-studies in aanmerking komen worden vanuit het Maastricht UMC+ doorverwezen naar het ILD centrum Zuyderland.
Zuyderland heeft het grootste longkankercentrum van Nederland, initieel een van de 12 startende centra voor immunotherapie, en behoort tot een van de grootste long-chirurgische centra. Binnen dit centrum hebben we een uniek transmuraal-, diagnostisch- en behandeltraject in één zorgpad voor patiënten met longkanker. Een casemanager regelt alle diagnostiek en logistiek rondom de patiënt. Binnen 1 week heeft de patiënt het diagnostische pad gevolgd (inclusief geriatrische screening bij patiënten van 70 jaar of ouder) en ligt een concreet behandelplan voor ter bespreking.
Uitgangspunt hierin is samen beslissen en zorg op maat. Er wordt duale immuuntherapie aangeboden bij mesotheliomen en NSCLC. De functie beschikt over een volledige opleiding, inclusief verdiepingsstage longoncologie en longchirurgie. Tevens worden structureel voordrachten en bijscholingen gegeven op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau. Wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd en er zijn promovendi aangesteld op het gebied van longchirurgie en longziekten. Er is sprake van een complementaire samenwerking met Maastricht UMC+ en het radiotherapeutisch instituut Maastro. Voorts vindt samenwerking plaats met een breed netwerk zowel lokaal, regionaal alsook (inter)nationaal.
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 27 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg. Deze zorg is op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis.
Met de 27 samenwerkende topklinische ziekenhuizen werken we er iedere dag aan dat patiënten 24/7 overal in Nederland kunnen rekenen op de best mogelijke ziekenhuiszorg voor hun acute en complexe zorgvragen. We creëren met dit hoge zorgniveau een optimale omgeving voor opleiding en toegepast wetenschappelijk onderzoek.
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken bij Longgeneeskunde of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
Souterrain, balie 22
Meldpunt West 06
Niveau 2, balie 2.01
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier
Vragen over of hulp nodig bij digitale zorg? Zoals BeterDichtbij of inloggen bij MijnZuyderland?