Onderzoeken op de Endoscopieafdeling worden met behulp van een endoscoop uitgevoerd. Een endoscoop is een flexibele slang met ingebouwde camera, een kijkinstrument, die via de mond of de anus wordt ingebracht. Dagelijks worden er op de endoscopieafdeling onderzoeken uitgevoerd door MDL-artsen (en artsen in opleiding tot dit specialisme), internisten en hiervoor opgeleide verpleegkundigen. Tijdens de onderzoeken zijn er verpleegkundigen aanwezig die assisteren en de patiënt begeleiden.
Met de endoscoop kan de binnenkant van het maagdarmkanaal worden bekeken en kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord. U kunt hierbij denken aan ontstekingen, maagzweren, darmpoliepen of kwaadaardige gezwellen. De slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden bekeken als u een maagonderzoek (gastroscopie) krijgt; de gehele dikke darm en het laatste stukje van de dunne darm bij een dikke darmonderzoek (coloscopie). Minder vaak voorkomende onderzoeken zijn endoscopie van de dunne darm en de galwegen.
Op elke endoscopiekamer is een team van één arts (of verpleegkundig endoscopist) en twee endoscopieverpleegkundigen werkzaam.
- De arts verricht de scopie bij de patiënt en is verantwoordelijk voor het medisch-technische gedeelte van de ingreep.
- De endoscopieverpleegkundigen bereiden de patiënt voor, assisteren de arts en begeleiden en observeren de patiënt tijdens en na het onderzoek.