Na een lunch wordt het programma geopend met de uitreiking van de Van Berckelprijs en de prijzen van het 7e Wetenschappelijk Symposium Zuyderland MC.
Vorig jaar werd er voor de eerste keer een plenair transmuraal uur gehouden, waarin transmurale projecten in de regio worden besproken. Aangezien dit zeer positief is ontvangen, heeft de commissie besloten om dit jaarlijks te programmeren. Het thema van dit jaar is: ‘Van jong naar oud, continuïteit in de zorg’.
Daarna is het woord aan Wim van der Meeren, CEO van CZ. In zijn openingsvoordracht wordt vanuit het perspectief van de zorgverzekeraar ingegaan op het regioregie-model, waarbij onderzocht wordt om met regionale partners gezamenlijk de gezondheid en de kwaliteit van zorg in de regio te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te beheersen. Er wordt naast dit concept ook ingegaan op de eerste praktijkervaringen en de verwachtingen voor de toekomst met betrekking tot deze vorm van ‘marktsamenwerking’.
Vervolgens staan er weer diverse zeer interessante workshops op het programma, gezamenlijk gepresenteerd door collegae uit de eerste en tweede lijn. U kunt zoals elk jaar zelf een keuze maken uit het gevarieerde aanbod en u hiervoor inschrijven.
Nieuw dit jaar zijn een drietal parallelle discipline-overstijgende lezingen, met name voor medisch specialisten.
Esther Vergeer, Nederlands succesvolste gehandicapte sportster, zal de slotlezing voor haar rekening nemen. Esther is onder andere zevenvoudig Paralympisch kampioen rolstoeltennis, tweevoudig winnares van de Laureus Award voor beste gehandicapte sportster ter wereld en goed voor 27 Grand Slamtitels. Tevens heeft zij haar eigen foundation, waarbij zij kinderen met een lichamelijke beperking stimuleert te gaan sporten. Zij zal een indrukwekkend en vooral inspirerend verhaal houden over het omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen en presteren onder druk.
David Jongen, Voorzitter Raad van Bestuur Zuyderland, zal het slotwoord tot u richten waarna u van harte bent uitgenodigd om de dag tijdens een aangeklede netwerkborrel af te sluiten met een hapje en een drankje.
Hopende u 4 november te mogen begroeten,
namens de Wenckebachcommissie,
Michiel Gronenschild, voorzitter
12.00 uur
Registratie met lunch
12.30 uur
Opening door Michiel Gronenschild, voorzitter Wenckebachcommissie 2016
12.35 uur
Uitreiking van de 27ste Van Berckelprijs door Mathie Leers, voorzitter van de Wetenschappelijke AdviesCommissie (WAC) Zuyderland Medisch Centrum
12.50 uur
Uitreiking prijzen 7e Wetenschappelijk Symposium Zuyderland door Bernd Grimm, coördinator research Zuyderland Academie
13.00 uur
Plenaire transmuraal uur ‘Van jong naar oud, continuïteit in de Zorg. Transmurale projecten in de regio’.
1. Geboortecentrum
2. Sub Acute Unit Geriatrie
Frank Guldemond, huisarts en Machiel Smid, internist SOG.
Het aantal ouderen met complexe problematiek in de eerste lijn neemt toe. Er is dan ook vanuit het perspectief van de huisarts behoefte aan 2e lijns diagnostiek, mede ook om een ziekenhuisopname te voorkomen. Nu worden deze patiënten vaak naar de spoedeisende hulp verwezen, hier is wel goede spoedeisende hulp maar het is vaak niet de plek om naar de thuissituatie of andere geriatrische problemen te kijken.
Begin oktober 2015 is de SAUG gestart, een poliklinische faciliteit gericht op deze doelgroep. Op de SAUG is de klinisch geriater of internist ouderengeneeskunde in de regie, samen met een team gespecialiseerd in geriatrie. Er is ruimte voor overleg met de verwijzende huisarts. Diagnostiek afgestemd op de oudere patiënt, waarbij interne processen en afspraken met de 1e en 3e lijn in een pilotfase getest zijn.
Momenteel is de SAUG volledig operationeel. Tijdens deze voordracht zal niet alleen het ontstaan en de motivatie voor deze nieuwe ontwikkeling toegelicht worden, maar komen ook de ervaringen vanuit de 1e en 2e lijn van het afgelopen uitvoerig aan bod.
3.PlusPunt MC in beweging
Nathalie van Breugel, medisch directeur 1,5e lijn, huisarts
Sinds de start van PlusPunt MC in oktober 2014 hebben eerste en tweede lijn elkaar steeds beter gevonden. Vanaf februari 2016 zijn de volgende specialismen, naast cardiologie, gestart binnen PlusPunt MC:
Interne geneeskunde
Kleine chirurgie
Dermatologie
en KNO.
De uitbreiding van deze specialismen heeft geleid tot nog meer inzicht over de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn en de plek van anderhalve lijnszorg in de keten. In deze voordracht willen we jullie meenemen in deze leercurve en met jullie de ‘lessons learned’ en ambities voor de toekomst delen.
14.00 uur
Marktsamenwerking in Zuid-Limburg, Wim van der Meeren, CEO zorgverzekeraar CZ
Ten opzichte van andere Nederlanders zijn Zuid-Limburgers veelal ongezonder en leven ze ongeveer een jaar korter dan de Nederland. De kosten van de zorg zijn er ook een stuk hoger. Het is nog niet gelukt om die gezondheidsachterstand in te halen. Onderzoek naar de achterliggende oorzaken laat zien dat er achter de ‘slechte cijfers’ een grote complexiteit schuilgaat, waarbij een groot aantal partijen een relevante rol speelt. Willen we de gewenste trendbreuk realiseren dan is er eigenlijk geen enkele Limburgse partij die in dit samenspel mag ontbreken, aldus de onderzoekers (*). Dat wil zeggen: geen kortlopende projecten meer maar een samenhangende langjarige aanpak. Het gezamenlijke belang boven het eigen belang stellen. En een nieuw begrip van gezondheid als uitgangspunt: gezondheid gaat om het vermogen van mensen zich aan te passen aan de uitdagingen van het leven en zelf regie te voeren over het leven. Oók als er sprake is van een ziekte, aandoening of beperking.
CZ experimenteert sinds 2013 in enkele koploperregio’s met het regioregie-model, dat op dezelfde uitgangspunten is gebaseerd. Twee van deze experimenteergebieden liggen in Zuid-Limburg. Samen met de regionale partners, waaronder Zuyderland M.C., zoekt CZ binnen het huidig systeem naar wegen om gezamenlijk de gezondheid en de kwaliteit van de zorg in de experimenteerregio te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te beheersen (Triple aim). In de voordracht wordt vanuit het perspectief van de zorgverzekeraar ingegaan op het concept, de eerste praktijkervaringen en de verwachtingen voor de toekomst met betrekking tot deze vorm van ‘marktsamenwerking’.
(*) “Op zoek naar de Limburg-factor”, GGD Zuid Limburg (prof.dr.ir. Maria Jansen c.s.)
14.50 uur
Pauze met mogelijkheid tot bezoek stands industrie, zorginstellingen en overige bedrijven
15.20 uur
Sessie 1 parallelle workshops & lezing
16.05 uur
Sessie 2 parallelle workshops & lezing
16.50 uur
Pauze met mogelijkheid tot bezoek stands industrie, zorginstellingen en overige bedrijven
17.20 uur
Sessie 3 parallelle workshops en lezing
18.05 uur
Plenaire slotpresentatie
Kracht en Kwetsbaarheid, Esther Vergeer, rolstoeltennister
Esther Vergeer is één van de grootste Nederlandse sporters aller tijden. Jarenlang was Esther de onbetwistte nummer één van de wereld. Zo won Esther 470 wedstrijden op rij! Esther Vergeer is op dit moment directeur van het ABN AMRO-toernooi World Wheelchair Tennis Tournament in Rotterdam en daarnaast adviseur van het NOC*NSF voor het Paralympic Team NL.
Esther Vergeer vertelt open en eerlijk over haar ervaringen als sportster met een handicap. Indrukwekkend is haar verhaal over het omgaan met tegenslagen en doorzettingsvermogen. Motivatie en enthousiasme zijn hierbij haar sleutelwoorden. In haar presentatie maakt zij een link naar haar tenniscarriére, haar rol als manager en haar eigen foundation
19.05 uur
Slotwoord door David Jongen, voorzitter Raad van Bestuur, Zuyderland
19.15 uur
Netwerkborrel in de Skybar, 3e verdieping Vue-bioscoop
Doel van het symposium is overdracht van kennis en expertise en transmurale samenwerking voor de huisartsen, specialisten ouderenzorg, medisch specialisten, bedrijfsartsen, verpleegkundig specialisten, verzekerings-geneeskundigen en GGD-artsen. Tevens is het een platform voor ontmoeting en uitwisseling met collega’s in de regio Oostelijk Zuid-Limburg. Het Wenckebach Symposium wordt georganiseerd onder auspiciën van Zuyderland MC
Locatie
Het symposium vindt plaats in de Vue-bioscoop te Kerkrade, Roda J-ring 2A, 6466 NH Kerkrade.
Routebeschrijving
De registratie- en infobalie vindt u meteen bij binnenkomst op de eerste verdieping.
De plenaire lezingen en alle workshops worden gehouden in de bioscoopzalen op dezelfde verdieping waar ook de stands zijn van zowel de farmacie als overige bedrijven.
De afsluitende netwerkborrel is in de skybar op de derde verdieping.
De inschrijving voor dit symposium is gesloten. Aanmelding bij de registratiebalie op dag zelf mogelijk!
ABC1: Voor de huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten zijn 5 punten verstrekt.
ABAN: Voor de medisch specialisten is accreditatie aangevraagd.
V&VN: Voor verpleegkundig specialisten.
Voor het verkrijgen van de accreditatie dient u de accreditatielijsten te ondertekenen. Uw registratie bij binnenkomst is niet voldoende!
Na de 2e sessie workshops/lezingen (16.50 uur) liggen de accreditatielijsten ter ondertekening bij de registratie- en infobalie op de eerste verdieping.
Dankzij de aanwezigheid van de volgende bedrijven is het mogelijk dit symposium te organiseren. Zij staan met hun stand en informatie klaar om u te ontvangen, uw vragen te beantwoorden en van informatie te voorziening.
Adelante
Allergy therapeutics
Astellas Pharma bv
Astra Zeneca
Baat Accountancy
Bayer BV
Boehringer Ingelheim bv
Chiesi Pharmaceuticals
Flen Pharma
Grünenthal
Glaxo Smith Kline
Hero Kindervoeding BV
Het Rughuis
Koraalgroep
Leo Pharma
Meander groep Zuid-Limburg
Mylan Pharma
Nederlandse Obesitas Kliniek
Novartis Pharma
NovoNordisk
Rabobank Parkstad Limburg
Sevagram
SGL
Vigo groep
Will Pharma
Workshops
1. Anticonceptie in de praktijk
Ingrid Devies, gynaecoloog en Evelien Ruijters, huisarts
Stuntelt u ook wel eens bij een spiraal-plaatsing? Of bij het verwijderen van een implantatiestaafje? Wat doen we bij doorbraakbloedingen tijdens pilgebruik? En hoe lang mocht het spiraaltje blijven zitten bij vrouwen in de overgang? Na deze workshop zijn deze issues verleden tijd en gaan we zowel praktisch als theoretisch aan de slag! Met behulp van casuïstiek worden uw vragen over anticonceptie beantwoord en leert uw optimaal spiraaltjes en implantatiestaafjes plaatsen en verwijderen.
2. Bevolkingsonderzoek colorectaal carcinoom, ervaringen en huidige stand van zaken
Luc Harings, huisarts, Eric Belgers, chirurg, Annick van Nunen, MDL-arts
Binnen deze workshop praten wij u bij over de huidige stand van zaken betreffende het BVO coloncarcinoom. Kort wordt de opzet en procedure nog eens aangestipt. Daarna wordt er tijd besteed aan de resultaten tot op heden. Verder wordt er meer verteld over het ‘Enhanced Recovery After Surgery’ (eras), laparoscopie en nieuwe ontwikkelingen die we kunnen verwachten.
3. Bekkenbodemproblematiek – Ongemakkelijk ongemak
Mirjam Weemhof, uro-gynaecoloog en Mieke Bruggemans, huisarts en Ciel Aghina, bekkenbodemfysiotherapeut
Bekkenbodemklachten blijven voor patiënten moeilijk om ter sprake te brengen. Vervolgens is het afhankelijk van de huisarts en zijn/haar interesse of een signaal wel of niet wordt opgepikt. De praktijkvariatie in wat een huisarts zelf doet, het verwijsbeleid vanuit de huisarts evenals het terug verwijsbeleid vanuit de 2e lijn bij patiënten met bekkenbodemklachten is groot. Aan de hand van 2 casus wordt vanuit verschillende disciplines besproken welke deel van de zorg in de 1e lijn kan plaatsvinden en welk deel in de 2e lijn. Een huisarts, bekkenfysiotherapeut en uro-gynaecoloog geven hun visie op 2 casus betreffende een patiënte met fecale incontinentie en een patiënte met urge-incontinentie en vulvovaginale pijnklachten.
4.SOA, terug van nooit weggeweest
Joost van de Kleij, dermatoloog, Anne-Marie Niekamp, Arts M&G en Johan van Hooren, huisarts
Op verzoek dit jaar weer aandacht voor SOA. Wie behandelt eigenlijk tegenwoordig SOA? Hoe zit het met de toenemende incidentie van bijvoorbeeld syphilis? Wanneer moet je testen? Wie moet je waarop en hoe testen? Wat wil je weten van een patiënt die komt voor SOA-testen? Wat is het belang van contactopsporing en partnerbehandeling?
Zomaar een paar vragen die aan de orde komen. Dit aan de hand van casuïstiek. IN workshopvorm: wij presenteren en u doet het werk.
5. De arts-patiënt relatie bij de SOLK patiënt. Wat moet je er mee?!!
Hélène van den Besselaar, jurist en mindfulness- en ACT trainer CLK polikliniek, Jack Engels, psychiater/psychotherapeut CLK polikliniek en Freek Leenders, huisarts
Mede op grond van een lopend promotietraject willen we graag in een workshop met U als huisarts
de stand van zaken op het gebied van onze relatie met de SOLK ( Somatisch nvoldoende verklaarde lichamelijke klacht) patiënt toetsen én samen met u verder vormgeven.
We hopen zo praktische en klinisch bruikbare interventies verder te ontwikkelen.
6. Oogheelkundige (spoed)patiënten in de huisartspraktijk; Zelf behandelen of doorverwijzen?
Ronald de Crom, oogarts en Cindy Linden-Beckers, huisarts
In de huisartspraktijk en op de HAP ziet men dagelijks tot wekelijks oogheelkundige problemen. Een deel ervan lijkt eenvoudig zelf te behandelen. Maar wat zijn valkuilen en wanneer is het echt noodzakelijk om door te verwijzen naar de oogarts en op welke termijn? Er worden tips en trucs gegeven om makkelijk onderscheid te kunnen maken tussen acute en niet-acute zaken. Tevens tips om hardnekkige (alledaagse) aandoeningen zelf te behandelen. De workshop zal een interactief karakter hebben zodat er ook ruimte is voor eigen inbreng.
7. Kleine kwalen in de neonatologie
Marlies Danssen, kinderarts en neonatoloog, Monique Beld, huisarts
In deze workshop behandelen wij de kleine kwalen binnen de neonatologie, die u vermoedelijk frequent tegenkomst in uw dagelijkse praktijk en u voor de nodige uitdagingen stelt. OP een interactieve wijze presenteren wij een aantal casussen met onderwerpen als: de spugende baby, wat te doen? Is elk ontstoken oog een ‘soepoog?
Ook een varia aan huidafwijkingen passeren de revue. Wij bieden de deelnemer een praktisch overzicht met suggesties voor diagnostiek en behandeling.
8. NATUURLIJK of (toch) NIET NATUURLIJK OVERLIJDEN?
Frans Poettgens,forensisch arts GGD Zuid Limburg, Sebastiaan van Peer, huisarts en Josée Douven-Timmer, specialist ouderengeneeskunde
Als een behandelend (huis-)arts wordt geconfronteerd met een overlijden moet hij/zij zich afvragen of hij/zij overtuigd kan zijn van een Natuurlijk Overlijden om op een verantwoorde wijze de overlijdensformulieren te kunnen invullen.
In de regel levert dit weinig problemen op en zal de behandelend (huis-)arts juist handelen en ook bij duidelijke gevallen van Niet Natuurlijk Overlijden de Forensisch arts waarschuwen voor de verdere afhandeling.
Toch komt het voor dat door behandelend (huis-)artsen ten onrechte een verklaring van Natuurlijke Dood wordt afgegeven en dat kan in het vervolgtraject tot veel problemen leiden (politie/Justitie).
In de workshop zal aan de hand van casuïstiek worden getracht om adviezen te geven om (zoveel mogelijk) te voorkomen dat een Niet Natuurlijk Overlijden wordt of kan worden gemist.
Uiteraard kan ook tijdens de workshop casuïstiek worden ingebracht ter discussie.
9. Euthanasie bij dementia
Pieter Frijns, specialist Ouderengeneeskunde en Stefan Koopmans, huisarts en SCEN-arts
In een interactief programma wordt aan de hand van een casus ingegaan op de zorgvuldigheids-
criteria voor euthanasie. Ook worden belemmeringen voor euthanasie bij dementie
besproken, zoals het vaststellen van de wilsbekwaamheid van de patiënt die om euthanasie
vraagt. Verder wordt nader ingegaan op de functie van de SCEN-arts.
10.Cardio revalidatie
Petra Kuipers, cardioloog Adelante, Tieneke Ansink, cardioloog Zuyderland en Tim de Rechter (AIOS)
Hartrevalidatie (HR) wordt in Nederland nog steeds te weinig uitgevoerd. Dit verslechtert de prognose van de patiënt. De barrières om deel te nemen aan HR zitten op meerdere niveaus en bij meerdere betrokkenen. Hartrevalidatie bestaat uit veel meer dan ‘huppelen door de gymzaal’. De 4 pijlers zijn fysiek herstel, emotioneel herstel, sociale en arbeidsgerelateerde aspecten en het hanteren van een gezonde leefstijl. Op een interactieve manier zal het brede pakket van HR worden besproken, om ook het verschil aan te geven tussen eerstelijns HR, tweedelijns ziekenhuis HR en derdelijns Adelante hartrevalidatie.
11. Help er komt een verstandelijk beperkte medemens in de praktijk!
Dr. Annemiek Wagemans, arts Verstandelijk Gehandicapten, Dr. Rens Evers, psychiater, Jo Crützen, huisarts
Deze workshop geeft praktische handvaten en inzichten op het vlak van communicatie, medische kennis en ondersteuning bij deze toenemende groep in de eerste lijn. Tevens geeft de workshop tips voor specialisten in tweede lijn inzake het omgaan met deze doelgroep. In deze workshop wordt zowel de VG als LVG burger uitgelicht.
12. Revalidatie tijdens en na oncologische behandeling: zinvol en haalbaar?
Nicole Zusterzeel, revalidatie-arts, Jolanda Friesen, promovendus nazorg oncologie en Roel Ramaekers, oncologie-fysiotherapeut
Revalidatie tijdens en na oncologische behandeling wordt momenteel gezien als een standaard interventie in de zorg. Het aantal doorverwijzingen is in de dagelijkse praktijk echter voor verbetering vatbaar. In deze workshop worden de mogelijkheden van oncologische revalidatie, de meerwaarde en de hinderende factoren voor oncologische revalidatie besproken. De huisarts kan een belangrijke rol spelen in het signaleren en doorverwijzen van oncologische patiënten.
13. Zorgpad Stervensfase, wat moet ik daar nou weer mee?
Harry Eussen, oud-huisarts, voorzitter kernstaf Palliatieve zorg regio OZL, Stephan van den Brand, huisarts, Jolanda van Steenhoven, verpleegkundige hospice de Mantelhof te Heerlen, Marij Schielke, wijkverpleegkundige en verpleegkundig pijnspecialist
Palliatieve zorg komt langzaam maar zeker steeds vaker voor in de huisartspraktijk. Maar de huisarts doet dat niet alleen. Thuiszorg is betrokken, maar vaak ook andere hulpverleners. Teamwork dus. Hoe communiceren we met elkaar? Hoe checken we dat afspraken die we maken ook nagekomen zijn? Denken we wel overal aan? Komt de hele mens en omgeving aan bod?
Om dit te waarborgen is Zorgpad Stervensfase een goed middel. Onder andere hospice de Mantelhof werkt er mee. De thuiszorgorganisaties in onze regio hebben de invoering hiervan in 2017 gepland. Dit kan alleen een verbetering van zorg opleveren als iedere betrokkene, ook wij huisartsen, er mee gaan werken.
Deze workshop is bedoeld om jullie kennis te laten maken met het Zorgpad Stervensfase zodat jullie er optimaal gebruik van kunnen en willen maken.
14. Nierfunctiestoornissen; samenwerking tussen de huisarts en internist
Nicole Heitink, internist en Maarten Gering, huisarts
Het totaal aantal patiënten met een nieraandoening is in 2007 geschat op 40.000 (Nierstichting, 2007). Door de stijgende prevalentie van risicofactoren zoals hypertensie en diabetes neemt het aantal patiënten met chronische nierinsufficiëntie toe en vormt chronische nierinsufficiëntie een steeds groter deel van het totaal aantal nieraandoeningen. Aangezien de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van chronische nierinsufficiëntie vaker voorkomen bij ouderen zorgt de vergrijzing voor een toename van de incidentie van chronische nierinsufficientie. Belangrijk bij de opsporing en behandeling is een goede, efficiëntie samenwerking tussen de 1e en 2e lijn om zo kwalitatief goede zorg te bieden aan patiënten met chronische nierinsufficiëntie. Met deze workshop willen we graag het belang van een goede samenwerking toelichten en wijzen op een efficiënt samenwerkingsmodel tussen de 1e en 2e lijn.
Lezingen
1. Transparantie in de zorg: Het meten en interpreteren van de uitkomsten van zorg
Dr. Jan Schouten, oogarts, klinisch epidemioloog
Transparantie in de zorg is een actueel thema. Vanuit de overheid, patiënten en verzekeraars is er vraag naar de uitkomsten van het zorgproces. Sommige ziekenhuizen publiceren inmiddels de uitkomsten van hun zorgproces. Ranking wordt dan mogelijk. Een trend waarop het nodig is te anticiperen. Maar welke uitkomsten moeten we registreren? Of moeten we geen uitkomsten registreren maar iets anders? Wat moeten we met de uitkomsten maten doen? Hoe moeten we resultaten interpreteren? Deze vragen komen aan de orde in deze presentatie.
2. Tuchtrecht in de gezondheidszorg
Mr. Marike van der Hart, secretaris Regionaal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg.
In deze presentatie komen de volgende onderwerpen aan bod: het doel van het tuchtrecht, wie mag een klacht indienen? Waarover kan wel en niet een klacht worden ingediend? Hoe verloopt de procedure en hoe vindt de beoordeling plaats? Tenslotte antwoord op de vraag welke maatregelen kunnen er aan de beroepsbeoefenaars worden opgelegd en wat zijn daarvan de gevolgen?
3. Oncologische follow-up; huisarts en specialist
Frans Erdkamp, medisch oncoloog en Marc Eyck, vm. huisarts, directeur NHG praktijkaccreditering.
Het speelveld veranderd en lijnen vervagen, waarbij ontschotting van de zorg middels ketenzorg de toekomst wordt. Zorg is immers een continuüm waarbij de huisarts de centrale regie rol moet hebben. De specialist dient ingezet te worden op zijn specifieke expertise gebied. Als voorbeeld en potentiele pilot zal de oncologische (na) zorg toegelicht worden door de sprekers.
1. Sub Acute Unit Geriatrie
Frank Guldemond, huisarts en Machiel Smid, internist SOG.
Begin oktober 2015 is de SAU-Geriatrie gestart, aanvankelijk als Pilot om processen beter af te stemmen, vanaf januari 2016 is dit afgerond. De SAU-geriatrie is volledig operationeel echter gedurende het jaar was de beschikbaarheid wisselend met name als gevolg van o.a. personele problemen. De huidige gezamenlijk presentatie zal naast ontstaansgeschiedenis en motivatie voor de ontwikkeling van de faciliteit ook de ervaringen van het afgelopen jaar belichten. De positie van de SAU binnen het geriatrisch netwerk van de regio zal nader worden toegelicht.
2.PlusPunt MC in beweging
Nathalie van Breugel, lid Raad van Bestuur HOZL en Jan Palmen, huisarts
Sinds de start van PlusPunt MC in oktober 2014 hebben eerste en tweede lijn elkaar steeds beter gevonden. Vanaf februari 2016 zijn de volgende specialismen, naast cardiologie, gestart binnen PlusPunt MC:
Interne geneeskunde
Kleine chirurgie
Dermatologie en
KNO.
De uitbreiding van deze specialismen heeft geleid tot nog meer inzicht over de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn en de plek van anderhalve lijnszorg in de keten. In deze voordracht willen we jullie meenemen in deze leercurve en met jullie de ‘lessons learned’ en ambities voor de toekomst delen.
3. Moeder- en Kindcentrum
Rob Aardenburg, gynaecoloog, Colleen Vaessen en Marlies Dansen, kinderartsen en neonatologen
Nog geen nadere info beschikbaar.