Ga naar hoofdinhoud

Minister Agema (VWS) spreekt begrip uit voor ingeslagen weg na aanvullende afspraken

14 okt 2024

De bestuurders van Zuyderland en zorgverzekeraar CZ hebben op donderdag 10 oktober een intensief gesprek gevoerd met minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Gedurende het geplande gesprek zijn diverse elementen aan bod gekomen, zoals het personeelstekort in de zorg, de zorgen uit de regio Parkstad en de voorstellen die in het Tweede Kamerdebat over de toekomst van Zuyderland zijn gedaan. De minister heeft begrip uitgesproken voor het genomen besluit. Zij deed dit nadat het ziekenhuis en de zorgverzekeraar aanvullende afspraken hebben gemaakt. Deze geven meer zekerheid voor de regio en bieden ruimte voor aanpassingen van de acute zorg op locatie Heerlen bij positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Er is bij de bestuurders van Zuyderland en CZ veel waardering voor de ambitie die de minister heeft om het personeelstekort terug te dringen.

Gelet op de huidige prognoses zien Zuyderland en CZ echter geen mogelijkheid om op dit moment af te wijken van de plannen die de afgelopen maanden zijn gemaakt. Dat betekent dat vanaf 2030 de complexe (spoed)zorg op de locatie Sittard – Geleen wordt geboden. Tijdens het gesprek met de minister hebben zij wel concreet aangeboden dat ze ruimte houden voor aanpassingen bij positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De bestuurders hebben de minister daarom toegezegd het arbeidsmarkttekort continu te blijven monitoren en er alles aan te blijven doen om zoveel mogelijk zorgpersoneel op te leiden en behouden. Indien het personeelstekort in de acute zorg toch voldoende afneemt, wordt bekeken of er op locatie Heerlen meer acute patiënten kunnen worden opgevangen dan waar nu in de plannen in is voorzien. In het programma van eisen zal er rekening mee gehouden worden dat zowel voor het gebouw als voor het terrein een eventuele uitbouw niet geblokkeerd zal worden. Hierbij staat wel voorop dat de kwaliteit van de zorg leidend is en dat dit binnen passende financiële kaders moet kunnen plaatsvinden.

Ook op het gebied van geboortezorg zijn er enkele onderdelen van het plan verder uitgebreid. Samen met verloskundigen in de regio wordt bekeken hoe op locatie Heerlen zoveel mogelijk laag complexe geboortezorg kan worden aangeboden, waarbij ook een kraamhotel tot de opties behoort. Op beide locaties wordt er geïnvesteerd in een dagcentrum voor zwangere vrouwen zodat de begeleiding van de zwangerschap zo goed en dicht mogelijk bij huis kan plaatsvinden. Verder wordt de reeds bestaande thuismonitoring zoveel mogelijk uitgebreid waardoor meer zorg thuis geleverd kan worden aan deze doelgroep. Geboortes die gespecialiseerde begeleiding vragen van een medisch specialist, zullen vanaf 2030 geconcentreerd worden op locatie Sittard-Geleen.

Zuyderland en CZ garanderen dat het ziekenhuis op locatie Heerlen voor minstens dertig jaar blijft bestaan. Deze toezegging neemt de zorgen weg dat na het verplaatsen van de SEH, IC en Geboortecentrum naar Sittard-Geleen het ziekenhuis in Heerlen zal verdwijnen. Dit wordt ook juridisch verder uitgewerkt zodat de regio Parkstad hierop kan rekenen. Zuyderland heeft ook besloten om locatie Heerlen te behouden als (statutair) hoofdkantoor van de organisatie. Hier wordt een groot deel van de staf- en ondersteunende afdelingen gevestigd. Op deze manier wordt een impuls gegeven aan de werkgelegenheid in Heerlen.

Tot slot gaat Zuyderland in op de uitnodiging van de minister om een pilot met artificiële intelligentie (AI) te starten en op die manier de administratieve lasten van zorgverleners te verkleinen.

Zuyderland en CZ willen de minister bedanken voor het constructieve gesprek en de betrokkenheid bij de inwoners en zorgverleners in de regio. Alle partijen hebben het belang onderkend om op een goede manier gezamenlijk een stap voorwaarts te zetten. De aanvullende afspraken bieden de mogelijkheid om snel bij te kunnen sturen indien de situatie verandert. Op deze manier kan er nu en in de toekomst veilige en toegankelijke ziekenhuiszorg worden gewaarborgd voor de hele Mijnstreekregio. Zuyderland is er trots op een topklinisch ziekenhuis te zijn en investeert daarom in zorginnovatie, topklinische zorg, wetenschap en onderwijs. Zowel de minister, Zuyderland als CZ doen een oproep aan alle betrokken partijen in Zuid-Limburg om nu samen de schouders te zetten onder de uitwerking van de plannen en samen te werken aan het verkleinen van de gezondheidsachterstand in de regio.

Bekijk hier een terugblik op het bezoek aan Zuyderland Heerlen, met reacties van David Jongen (bestuursvoorzitter Zuyderland) en minister Fleur Agema.