Ga naar hoofdinhoud

Nieuw elektronisch cliëntendossier (ECD) voor Zuyderland Thuishulp, Thuiszorg en Zorgcentra

01 okt 2024

Zuyderland heeft vandaag (1 oktober) een nieuw elektronisch cliëntendossier (ECD) en een nieuw cliëntportaal voor Thuishulp, Thuiszorg en Zorgcentra in gebruik genomen. Daarmee bereidt de zorgorganisatie zich voor op de (ouderen)zorg van de toekomst. De implementatie vindt gefaseerd plaats.

Voorheen werkten Thuishulp, Thuiszorg en Zorgcentra met drie gescheiden systemen. Het nieuwe ECD brengt hier verandering in door alle cliëntgegevens en zorginformatie te centraliseren in één systeem. Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgmedewerkers hebben eenvoudig toegang tot relevante informatie en kunnen de zorg voor de cliënt nog beter op elkaar afstemmen. Het nieuwe ECD bevordert de samenwerking tussen Thuishulp, Thuiszorg en Zorgcentra en ondersteunt het integrale zorgproces. Een cliënt die bijvoorbeeld hulp bij het huishouden ontvangt en later ook thuiszorg nodig blijkt te hebben, staat al geregistreerd in het ECD van Zuyderland. De cliënt hoeft zijn situatie niet opnieuw uit te leggen en ervaart de zorgorganisatie als één geheel. Dat is fijner voor de cliënt en efficiënter voor Zuyderland.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk cliëntportaal
Aan het ECD is het cliëntportaal Caren gekoppeld. Dit portaal biedt cliënten van Thuishulp, Thuiszorg en Zorgcentra op elk moment digitale inzage in hun zorgdossier. Caren is gebruiksvriendelijk, veilig en gratis beschikbaar voor cliënten, mantelzorgers en familieleden. Via dit portaal kunnen zij de planning, afspraken, het zorgplan en rapportages van zorgmedewerkers gemakkelijk inzien. Dit maakt het voor de cliënt, mantelzorgers en familie eenvoudiger om betrokken te blijven en actief deel te nemen aan het zorgproces.

Oog voor de toekomst van de zorg
De ouderenzorg en extramurale zorg staan onder druk. De groeiende zorgvraag en krapte op de arbeidsmarkt vragen om een andere manier van werken en organiseren. Zuyderland is continu bezig met de zorg van de toekomst. Het nieuwe ECD draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en de wens van cliënten om zoveel mogelijk regie over hun eigen leven te behouden.