Ga naar hoofdinhoud

1000e robot-geassisteerde prostaatoperatie in Prostaatkankercentrum Zuid

27 sep 2024

Op 27 september 2024 is de 1000e robot-geassisteerde prostaatoperatie verricht in Prostaatkankercentrum Zuid. Prostaatkankercentrum Zuid is een samenwerking tussen de Limburgse en Brabantse ziekenhuizen VieCuri, Maastricht UMC+, Laurentius, Elkerliek en Zuyderland sinds juli 2019.

Hoewel vóór de oprichting van deze samenwerking al prostaatoperaties gezamenlijk werden uitgevoerd, heeft het prostaatkankercentrum als missie om samenwerking en kwaliteit van de behandeling doorlopend te verbeteren. Eén van de genomen stappen is het verrichten van de prostaatoperaties door een vast team in één ziekenhuis (Zuyderland locatie Heerlen). Inmiddels zijn er dus al 1000 operaties gezamenlijk uitgevoerd. Daarnaast zorgen zij in deze samenwerking voor continue kwaliteitscontrole en wordt wetenschappelijk onderzoek verricht onder begeleiding van een gepromoveerd epidemioloog.

1000 robotoperaties in vijf jaar tijd vergt de toewijding van een uitgebreid team. Aandacht voor de patiënten vóór, rondom en na de operatie is van essentieel belang. Voor de toekomst zal Prostaatkankercentrum Zuid zich blijven inzetten om de meest optimale zorg te kunnen bieden in de strijd tegen prostaatkanker.

Aan alle secretaresses, verpleegkundigen, casemanagers, planners, operatieassistenten, assistenten, urologen en andere collega’s een grote dank voor hun dagelijkse inzet net als aan de mannen en hun naasten voor het vertrouwen in het team de afgelopen jaren.