Wat is plexus brachialisletsel?
Elke beweging die u maakt en elk gevoel dat u waarneemt in de arm, loopt via het zenuwnetwerk van de plexus brachialis in de hals. Bij de geboorte of een ongeval kan dit beschadigd raken, waardoor de arm niet goed functioneert. Voor een multidisciplinaire behandeling kan u terecht in het Limburgse Zuyderland Medisch Centrum.
De plexus brachialis is de verbinding tussen de hersenen en de spieren en huid van de arm. Voor elke beweging en gevoelswaarneming gaat een signaal via deze zenuw naar de hersenen en terug naar de arm.
Hoe ontstaat letsel van de plexus brachialis bij de geboorte?
Soms blijft tijdens de geboorte de schouder van het kind achter het schaambeen van de moeder haken. In het geval van een stuitligging en -bevalling kan het hoofd beklemd raken achter het schaambeen. Er moet dan aan het kind getrokken worden om te geboorte te laten plaatsvinden. Hierdoor wordt de plexus brachialis overrekt en kunnen de zenuwen naar de armen scheuren of losgetrokken worden uit het ruggenmerg.
Hoe ontstaat plexus brachialisletsel bij een ongeval?
Bij volwassenen ontstaat plexus brachialisletsel meestal na een verkeersongeval, vooral bij een (brom)fiets- of motorongeluk. Door hard op de schouder te landen, wordt de hoek tussen de schouder en het hoofd vergroot en de zenuwbundel opgerekt.
Wat zijn de gevolgen van plexusletsel?
In de meeste gevallen is er sprake van schade aan het bovenste deel van de plexus. Dit beeld wordt Erbse parese genoemd. Dat wil zeggen dat de functie aan de pols- en vingerspieren is behouden. Bij een uitgebreider letsel kan ook de hele hand verlamd zijn. De patiënt heeft meestal (afhankelijk van de uitgebreidheid van het letsel) een verlamde schouder en bovenarm. De arm ligt dan naast het lichaam en kan niet van het lichaam worden gebracht. Tevens kan de elleboog niet worden gebogen.
Indien het plexusletsel na de geboorte ernstig was en niet spontaan hersteld is, heeft er meestal al een zenuwherstel (zenuwtransplantatie) operatie plaatsgevonden. Deze ingrepen worden in een vroeg stadium door een gespecialiseerde neurochirurg uitgevoerd. De schouderfunctie blijft na deze eerste operatie helaas beperkt. Ten gevolge van het letsel ontstaat namelijk een zogenaamde endorotatie contractuur van de schouder. Dit betekent dat de arm in het schouder-gewricht naar binnen gedraaid staat.
Het schoudergewricht bestaat uit het bovenste deel van de bovenarm (humerus), de kop, en het kommetje (glenoid) van het schouderblad (scapula). Door plexus brachialisletsel ontstaat er ten gevolge van de zenuwschade een verstoorde balans tussen vrijwel normale spieren en ernstig aangedane spieren rond het schoudergewricht. De arm / onderarm en hand kunnen niet of onvoldoende van het lichaam af worden bewogen. Hierdoor kan bijvoorbeeld het hoofd moeilijk of niet bereikt worden, voorwerpen voor het lichaam kunnen niet gepakt worden en als de kinderen ouder zijn, ontstaan problemen met bijvoorbeeld de persoonlijke verzorging (zoals het kammen van het haar).