Ga naar hoofdinhoud

Geboortecentrum Zuyderland opent eerste Virtual Reality-voorlichtingsruimte in Nederland

03 jul 2024

Op maandag 1 juli 2024 vierde Zuyderland Medisch Centrum een bijzondere mijlpaal met de officiële opening van de eerste Virtual Reality-voorlichtingsruimte (VR Cube) in Nederland. Deze innovatieve ruimte, gelegen in het Geboortecentrum op locatie Heerlen, biedt aanstaande ouders een unieke en moderne manier om zich voor te bereiden op de bevalling.

Innovatie in Voorlichting

Tijdens de feestelijke opening werd de VR Cube onthuld, een samenwerking tussen de afdelingen Gynaecologie & Verloskunde en het Zuyderland Innovatielab. In de VR Cube kunnen zwangeren via virtual reality video’s een realistisch beeld krijgen van medische ingrepen zoals een keizersnede, een algemene operatie en het toedienen van een ruggenprik. Daarnaast kunnen zij een virtuele rondleiding volgen door het Geboortecentrum. Deze realistische voorlichting helpt zwangeren zich beter voor te bereiden en vermindert angst en onzekerheid over de bevalling.

Wetenschappelijk Onderbouwd

De waarde van virtual reality in de medische voorlichting is wetenschappelijk bewezen. Onderzoek in Zuyderland heeft aangetoond dat 85% van de vrouwen die een VR-video over een keizersnede hebben gezien, zich beter voorbereid voelt dan vrouwen die alleen de standaard informatie ontvangen. Gynaecoloog Martine Wassen en arts-assistent Anne-Claire Musters ontwikkelden eerder BirthCoach VR, een innovatief programma dat heeft bewezen angst en pijn tijdens de bevalling te verminderen.

Relevantie voor Zuyderland en patiënt

De introductie van de VR Cube onderstreept Zuyderlands toewijding aan hoogwaardige zorg en patiëntgerichtheid. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën biedt Zuyderland aanstaande ouders de mogelijkheid om goed geïnformeerde beslissingen te nemen tijdens hun zwangerschap en bevalling. Dit draagt bij aan een positievere ervaring en meer gemoedsrust voor de patiënten.

Voor zwangeren biedt de VR Cube niet alleen voorlichting, maar ook ontspanningsmogelijkheden zoals meditatie- en ademhalingsoefeningen. Deze integrale benadering van zorg en welzijn benadrukt het belang van zowel fysieke als mentale voorbereiding op de bevalling.

Terugblik op de Feestelijke Opening

De opening van de VR Cube op 1 juli werd gevierd met een ceremonie waarbij diverse sprekers de voordelen en mogelijkheden van deze innovatieve ruimte toelichtten. Aanwezigen kregen de kans om de VR Cube te ervaren en de impact van virtual reality in de zorg zelf te ontdekken. Deze succesvolle introductie markeert een nieuwe stap in Zuyderlands voortdurende streven naar innovatie en patiëntgerichte zorg.

Met de VR Cube loopt Zuyderland voorop in de digitale transformatie van de medische voorlichting in Nederland. Deze nieuwe voorziening biedt een moderne en effectieve manier om aanstaande ouders te ondersteunen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere zorgervaring en een hogere kwaliteit van leven voor onze patiënten.