Een infectiepreventie toolbox als alternatief voor strakke maatregelen
Voor- en tijdens de COVID-19 pandemie hebben wij interviews uitgevoerd met huisartsen en doktersassistenten over het onderwerp infectiepreventie. Hieruit bleek dat de maatregelen zoals ze er nu zijn weinig keuzevrijheid aan professionals bieden. Hier zijn wij van de GGD Zuid-Limburg mee aan de slag gegaan. We hebben een ‘infectiepreventie toolbox’ ontwikkeld, met individuele afwegingen en handvaten voor op-/afschaling van maatregelen (want niet alle maatregelen zijn het hele jaar door nodig). Ook hebben we hier tips voor duurzaamheid van infectiepreventie in verwerkt.
In deze workshop willen wij de toolbox uitleggen en deelnemers meenemen waarom de toolbox een waardevolle aanvulling kan zijn op de dagelijkse werkzaamheden. Dit voornamelijk omdat het kan bijdragen om infectiepreventie te stroomlijnen, zonder dat daar te veel tijd in hoeft te gaan zitten. Dit geldt voor de huisartsenpraktijk, maar zeker ook voor andere takken van de zorg, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis of revalidatiezorg.
Spreker:
- Eefje de Bont | Huisarts/Onderzoeker
- Casper den Heijer | Arts-Epidemioloog Maatschappij en Gezondheid Infectieziektebestrijding
- Jorg van Beek | Junior Onderzoeker/Promovendus
Kansrijke Start Zuid-Limburg: De Basisstructuur
Zuid-Limburg kampt al lang met een hardnekkige gezondheidsachterstand. Gezondheid wordt bepaald door lichamelijke, mentale en sociale kracht en kwetsbaarheid. De eerste 1000 dagen in het leven van een kind zijn heel belangrijk zijn voor zijn of haar gezondheid op latere leeftijd. Het leven van een kind begint al bij de bevruchting. Voor een gezonde ontwikkeling van het kind is zowel de lichamelijke- als psychosociale gezondheid van de aankomende moeder heel belangrijk. Om het belang van deze eerste 1000 dagen te onderstrepen lanceerde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2018 het Actieprogramma Kansrijke Start. Dit is een landelijk programma waarin gemeenten en het Rijk samen met medewerkers van wijkteams, welzijnswerk, volwassen-ggz, huisartsen, geboorte- en jeugdgezondheidszorg, gezamenlijk werken aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. Kansrijke Start Zuid-Limburg wil zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie de juiste zorg op de juiste plek geven. Partners vanuit de geboortezorg, de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, JGZ en de ziekenhuizen hebben volgens de structuur van ‘signaleren – in kaart brengen van veerkracht en kwetsbaarheid – zorg op maat’ eenduidige werkafspraken gemaakt welke zijn samengevat in de Basisstructuur Kansrijke Start. We gebruiken dezelfde definitie van kwetsbaarheid, waardoor eenheid van taal en meer begrip voor elkaar als hulpverlener en voor gezinnen ontstaat. Doordat is afgesproken wie waarvoor verantwoordelijk is en iedereen weet wat de partner kan bieden, wanneer en op welke wijze, zetten we meer gezinnen in hun kracht. De basisstructuur denkt niet in losse programma’s, maar verbindt het medisch en sociaal domein, waarbij gemeenten hun rol pakken en bestaande initiatieven duidelijk zijn gepositioneerd. Hierdoor is het mogelijk zorg op maat te leveren. Aan de hand van een casus zult u tijdens deze workshop leren hoe de Rotterdamse definitie van kwetsbaarheid luidt, hoe kracht en kwetsbaarheid tijdens de zwangerschap wordt gesignaleerd en hoe ondersteuning kan worden geboden afhankelijk van de wensen en kwetsbaarheid van het gezin. Na deze workshop weet u hoe u een zwangere de juiste zorg op de juiste plek kunt bieden en wie u kunt benaderen om u daarbij te helpen.
Sprekers:
- Nathalie Notermans | Huisarts, Medisch Centrum west Kerkrade
- Claudia Brouwers | Verloskundige, Praktijk van verloskundigen Geleen
- Joep Heuts | Beleidsmedewerker Zorg, gemeente Kerkrade
- Birgit Levelink | Kinderarts sociale pediatrie, Maastricht UMC+
Het gevoel van kortademigheid
‘Dokter, ik krijg geen lucht’, ‘ik ben benauwd’. We horen het vrijwel dagelijks in onze spreekkamer. Maar wat betekent het eigenlijk, het gevoel van kortademigheid? Bij goed luisteren naar hoe de de patient het gevoel omschrijft, kan men horen dat er allerlei varianten zijn. Dit kan u zelfs helpen bij het stellen van een diagnose.
Bij deze interactieve workshop richt de longarts zich daarom geheel op het symptoom ‘kortademigheid’. We bespreken het model ‘4 soorten dyspnoe’, waarbij we leren dat er 4 hoofd-mechanismes worden beschreven die kunnen leiden tot kortademigheid: luchthonger, ademarbeid, strak/benauwd gevoel om de borst en tachypneu. Dit is gebaseerd op fysiologische principes. Zo leren we hoe de woorden van de patient ons kunnen helpen bij het stellen van een medische diagnose.
Daarnaast leren we dat er niet voor ieder gevoel van kortademigheid een onderliggende medische diagnose is. Kortademigheid is een beangstigend gevoel. Deze angsten kunnen het gevoel van kortademigheid versterken. Dit kan leiden tot bewust of onbewust anticiperen op kortademigheid: ademdysregulatie. Feitelijk is er bij bijna iedere longpatient een gradatie waarbij de pathofysiologische verklaring voor de dyspnoe hand in hand gaat met een mate van ademdysregulatie.
Als de balans doorslaat naar ademdysregulatie, dan kan een gespecialiseerde logopedist van grote waarde zijn. Voor de arts is deze vorm van therapie vaak nog relatief onbekend en onterecht onbemind. Daarom wordt deze workshop gegeven samen met een gespecialiseerde logopedist die u alles kan vertellen over deze ademdysregulatie en hoe logopedie kan helpen bij paradoxale stemplooibeweging, chronische hoest en zelfs slaap apneu.
Kortom, na deze workshop zult u voortaan met geheel vernieuwde blik naar het symptoom ‘kortademigheid’ kijken.
Sprekers:
- Martijn de Kruif | Longarts
- Marthe Nijkamp | Logopedist
Diagnose en behandeling van urineweginfecties in de eerstelijn
Ondanks dat we als urologen en huisartsen veel patiënten met LUTS en urineweginfecties in onze praktijk ontvangen is er nogal wat praktijkvariatie. Waar moet u op letten (rode vlaggen), wat mag u verwachten van een verwijzing naar de tweedelijn? hoe gaat u zelf om met deze soms wat moeilijke groep patiënten? Is er een rol voor onderhoudsdoseringen antibiotica? Veel vragen waarop de antwoorden lang niet altijd eenduidig blijken. Doel van deze workshop is het geven handvaten in te in de analyse en behandeling van UWIs.
Sprekers:
- Karlijn van Herpen | Uroloog
Reablement: een interdisciplinaire aanpak voor het versterken van autonomie en zelfredzaamheid en de impact op ouderen, mantelzorgers en onze zorgpraktijk
Reablement is een relatief nieuwe en dynamische benadering in de zorg en focust op het helpen van mensen om hun zelfvertrouwen te herwinnen in het zelfstandig -binnen het eigen familie- en sociale netwerk- kunnen uitvoeren van dagelijks activiteiten en zo regie te houden over hun eigen leven. Hieraan wordt onder andere door Cicero Zorggroep uitvoering gegeven met een kortdurend interventieprogramma op maat. Het idee daarin is simpel: cliënten worden kortdurend en intensief ondersteund met als doel hen in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig en actief te blijven in hun eigen woonomgeving. Daarbij ligt de nadruk op het mogelijk maken van activiteiten die zij zelf belangrijk vinden, zodat hun leven zinvol en bevredigend blijft.
Cicero Zorggroep is een van de koplopende organisaties met deze aanpak in Nederland en heeft al mooie resultaten bereikt met het interventieprogramma. Tijdens de workshop zullen de deelnemers een helder beeld krijgen van wat reablement precies inhoudt en welke effecten beoogd én bereikt worden. Niet alleen voor cliënten zelf, maar ook voor hun naasten. Dit illustreren we met praktijkvoorbeelden. We besteden in de workshop niet alleen aandacht aan de directe effecten voor de cliënt en hun familie, maar bespreken ook de bredere impact die reablement kan hebben op de zorgpraktijk.
Sprekers:
- Lise Buma | Projectleider Innovatie en organisatieontwikkeling, geriatriefysiotherapeut
- Edwin Talahatu | Specialist Ouderengeneeskunde