Diëtetiek
De diëtist is de specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Hij of zij is verantwoordelijk voor het vaststellen van de voedingstoestand en het opstellen van een passende behandeling hierbij.
Tijdens opname in het ziekenhuis of na een bezoek aan de specialist kan voedingsbegeleiding in verschillende situaties nodig zijn:
- Indien er sprake is van (een risico op) ondervoeding.
- Bij klachten door ziekte, zoals een verminderde eetlust, misselijkheid en braken of pijnklachten.
- Rondom een operatie.
- Een dieet als onderdeel van de behandeling, bijvoorbeeld bij nierziekten, diabetes of hart- en vaatziekten.
Diëtistische behandeling kan binnen het Zuyderland Medisch Centrum alleen op verwijzing van een medisch specialist binnen het ziekenhuis.
De diëtist beschikt over kennis van spijsvertering en stofwisseling, voedingsstoffen en hun functie in het lichaam, voedingsbehoeften, voedingsmiddelen en medische kennis. Tijdens een consult wordt uw situatie besproken en in kaart gebracht, en kan de diëtist voorlichting geven over de relatie tussen voeding en uw ziektebeeld. Er wordt samen gekeken naar passende opties om het voedingspatroon te optimaliseren, rekening houdend met wensen en voorkeuren.
Kwaliteit
De beschermde titel “diëtist” is vastgelegd in de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG), en mag alleen gebruikt worden met een hbo-voeding en diëtetiek diploma. De diëtisten binnen Zuyderland zijn daarnaast kwaliteit geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.