Innovaties aanjagen met mProve
Twee jaar geleden sloot Zuyderland zich aan bij mProve. Een innovatief netwerk van zeven topklinische ziekenhuizen die samenwerken op gebied van zorginnovatie & kwaliteitsverbetering. Jos Knaapen – coördinator innovatie bij mProve – en Thymo Griesenbrock – innovatiecoach bij het Innovatielab van Zuyderland – kijken terug op 2022 en blikken vooruit op 2023.
Digitaal thuis 2.0
MProve richt zich op een aantal thema’s waaronder innovatieve zorg via digitale oplossingen. Een voorbeeld daarvan is Digitaal Thuis: digitale ondersteuning voor patiënten in hun gezondheid en zorg. ‘Om onze zorg toekomstbestendig te houden moeten we – waar het kan – zorg naar huis verplaatsen.
We spraken in 2020 af om in 2025 een kwart van de zorg naar huis te verplaatsen via digitale oplossingen’, zegt Knaapen. Chronische patiënten komen dan niet meer periodiek naar het ziekenhuis, maar alleen nog als het echt nodig is. Thuis kunnen ze (vaker) meten en de resultaten delen met het ziekenhuis.
Griesenbrock: ‘Bij digitaal thuis gaat het om bewezen digitale oplossingen. Een spin-off is Digitaal Thuis 2.0 waarin de innovatiewerkgroep van mProve de blik richt op de toekomst. Met welke hulpmiddelen is de patiënt van morgen geholpen om de beste zorg thuis te ontvangen?’
Kansrijke nieuwe technologieën
Zo werd dit jaar bijvoorbeeld gekeken wat de mogelijkheden zijn voor diagnostiek thuis. ‘We kijken dan naar de ontwikkelingen en onderzoeken hoe kansrijk zoiets is. Een ander voorbeeld zijn vocal biomarkers. Wat kunnen we diagnosticeren op basis van ons stempatroon? Je stem heb je altijd bij je, dus die kun je goed gebruiken’, aldus Knaapen. De innovatiewerkgroep van mProve komt elke twee weken bij elkaar. Tijdens die bijeenkomsten komt van alles aan bod.
Griesenbrock is blij met de innovatiewerkgroep. ‘Het is gericht op verbinden: informatie halen en brengen. Je kunt snel een vraag stellen en hebt direct een antwoord. Deze input kunnen we weer vertalen naar ons eigen ziekenhuis. Daardoor besparen we allemaal veel kostbare tijd.’ Zuyderland profileert zich nadrukkelijk op het gebied van innovatie, ziet ook Knaapen. ‘Zuyderland durft echt te kiezen voor innovatie. Ze hebben een Innovatielab, wat al vrij uniek is. En daarbij kent Zuyderland het keuzecoschap Zorginnovatie. Dat vind ik echt heel mooi. Dat je als ziekenhuis ervoor kiest om nieuwe medisch specialisten de kans te geven om aan het roer te staan van nieuwe ontwikkelingen. Daar kunnen andere ziekenhuizen nog iets van leren.’
mProverij
Een noviteit uit 2022 die zeker een vervolg krijgt in 2023 is de zogenaamde mProverij. ‘Een online inspiratiesessie van een half uur over een innovatie van een ziekenhuis. Eerst een korte presentatie van een kwartier, gevolgd door een kwartiertje met vragen en discussie’, legt Knaapen uit. Elke maand is een ander ziekenhuis aan de beurt en het ziekenhuis kiest zelf een onderwerp.
Zuyderland organiseerde in 2022 twee mProverijen. ‘De eerste over het gebruik van de hololens als onderdeel van de opleiding voor co-assistenten. De tweede over het gebruik van de slimme pleister bij bariatrische chirurgie (een operatie bij ernstig overgewicht). Door de inzet van de slimme pleister (die hartslag, ademhaling, houding en activiteit meet), kan de patiënt nog dezelfde dag naar huis, eerder moest die altijd nog ter observatie in het ziekenhuis blijven’, aldus Griesenbrock.
De mProverijen winnen snel aan populariteit. ‘Het is niet alleen meer een inspiratiesessie, er komt ook gelijk een vervolg. In het geval van de mProverij over de slimme pleister gaan de projectleiders van de mProve ziekenhuizen samen zitten en kijken of ze geen dingen dubbel doen. Wat kan de een leren van de ander? Daarmee komt de innovatie in een stroomversnelling en daar profiteren we allemaal van’, besluit Knaapen.
Bekijk hier het LinkedIn bericht van Jos Knaapen over de werkgroep Innovatie van mProve ziekenhuizen!