Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek op SEH’s naar acute zorgvraag in de provincie Limburg

21 apr 2022

Van donderdag 21 april tot en met zondagochtend 24 april vindt de zogenaamde ‘Flashmobstudie’ plaats naar de omvang en aard van de acute zorgvraag in de gehele provincie Limburg. Het onderzoek wordt uitgevoerd op alle zes de spoedeisende hulpen (SEH-en) in de provinvie. Een snelle vorm van praktisch onderzoek dat betrouwbare informatie en aansprekende resultaten oplevert.

Uit een voorstudie is gebleken dat mensen met een acute zorgvraag vanaf de start met een telefoontje aan de huisarts tot vertrek SEH bijna een hele werkdag bezig zijn met hun klacht. Dat is lang en onduidelijk is hoe dat komt en waar winst valt te behalen om sneller adequate hulp bij een acute zorgvraag te krijgen. Het doel van de flashmobstudie op de SEH-en in Limburg is het regionaal tot in detail in kaart brengen van de reis die de SEH-patiënt met een acute zorgvraag van de klacht tot en met ontslag van de SEH of uit het ziekenhuis aflegt.

Interview en dossieronderzoek
Aan de hand van een serie gestandaardiseerde interviewvragen en dossieronderzoek worden data uit het gehele traject verzameld. Tijdens de onderzoeksdagen worden alle patiënten die zich op de SEH in Limburg melden, gevraagd of ze mee willen doen aan het onderzoek. Bij een positief antwoord wordt het hele traject van start van de klachten tot ontslag van SEH of ziekenhuis minutieus in kaart gebracht door een gestructureerd interview van de patiënt en data uit het dossier. De praktische uitvoering van interviewen en dataverzameling wordt gedaan door een groot aantal studenten van de Facilty of Health Medicine en Life Sciences en HBO-V studenten van Hogeschool Zuyd.

Belang
SEH-arts Lieke Claassen van Zuyderland over het belang van het onderzoek: ‘Het acute zorglandschap wordt steeds drukker en er doen zich allerlei veranderingen voor. Het landelijke beleid bij acute zorg focust vaak op een klein aantal specifieke medische problemen als een myocardinfarct of CVA. Echter, de tijd tot behandeling is voor meer ziektes belangrijk en bij het ontstaan van klachten is niet altijd duidelijk wat er aan de hand is, welke dokter het beste kan kijken en op welke plaats. Om de acute zorg te kunnen verbeteren en borgen, is het belangrijk om te weten hoe de acute zorg er momenteel uitziet.’