Het kwaliteitsmanagementsysteem is vormgegeven door het gebruik van het kwaliteitsportaal Zenya (Infoland). In dit portaal zijn de processen van documentbeheer, audits, meldingen, vragenlijsten en verbetermaatregelen ingericht met een workflow, waardoor het geautomatiseerd werkt. Vanaf 2024 gaan Thuishulp en Thuiszorg ook over op dit systeem, zodat we naar uniformiteit voor Zuyderland Care kunnen streven. In december 2023 is een nieuwe Zenya module geïmplementeerd: Boost. De doelstelling van deze module is campagne voeren ten behoeve van bewustwording van specifieke thema’s via mail, waarbij alle medewerkers bereikt worden. Na de eerste succesvolle implementatie in 2023, wordt het gebruik van Zenya Boost in 2024 gecontinueerd.
Naast het systeem worden de managers ondersteund doormiddel van ‘Kwaliteitsgesprekken’. Twee keer per jaar worden de indicatoren per thema besproken met iedere leidinggevenden. Tijdens het Kwaliteitsgesprek worden de ingevulde vragenlijsten, signalen en beschikbare data besproken. Er wordt inhoudelijk ingegaan op wat zoal gebeurt op een afdeling en mogelijke verbetermaatregelen. Als er best practices zijn, worden deze gedeeld met elkaar.
Dit proces wordt uiteraard bewaakt door beheerders en commissies, zoals de PRISMA-commissie. De commissie bespreekt meldingen van incidenten (met ernstig nadeel). Van deze incidenten wordt met de Prisma-methode onderzocht wat de oorzaak was en of er verbeteracties uitgezet kunnen worden. Trends worden gemonitord, opgevolgd en gerapporteerd.
Het medicatieproces wordt beheerd door de medicatiecommissie. Zij signaleren knelpunten in het medicatieproces voor intramurale cliënten, monitort het medicatieproces, bespreekt medicatiereviews, reikt verbetervoorstellen aan en houdt werkinstructies en protocollen actueel. Het digitale registratiesysteem is ingeregeld via Ncare en Medimo.
Het hygiëneproces wordt beheerd door de hygiënecommissie. Zij stemmen het hygiëne- en infectiepreventiebeleid, hygiënerichtlijnen en interne protocollen op elkaar af. Iedere locatie heeft een Hygiëne Infectie Preventie (HIP) coach. Deze coaches hebben een rol bij het implementeren van protocollen, het uitvoeren van hygiëne-audits, scholingstrajecten en calamiteitenzorg.
De implementatie en borging van de Wet Zorg en Dwang (Wzd) gebeurt door de commissie Wzd, Wzd functionarissen en (regie)verpleegkundigen. De landelijke ontwikkelingen worden bijgehouden en zo nodig wordt het beleid erop aangepast.