Gevolgen van de ziekte
Welke gevolgen kunnen er zijn er en hoe kan ik daarmee omgaan? Gevolgen van de ziekte
Kanker en de kankerbehandeling kunnen leiden tot allerlei problemen. U kunt te maken krijgen met lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en pijn. Daarnaast kunt u reacties ervaren op psychisch gebied zoals boosheid, angst en verdriet (zie ‘Veel voorkomende reacties’). Kanker beïnvloedt niet alleen het leven van de patiënt, maar ook het leven van de mensen in de directe omgeving, vooral dat van de partner. Het kan voorkomen dat u op onbegrip stuit of dat mensen het moeilijk vinden om contact op te nemen. Ook problemen op seksueel gebied komen veel voor: het is mogelijk dat u minder interesse heeft in seks. Uw conditie en energieniveau kunnen verslechteren en dit kan gevolgen hebben voor werk en huishoudelijke taken. Hierdoor kunnen er ook financiële problemen ontstaan.
Veel voorkomende reacties
Ieder mens reageert op zijn eigen manier op een schokkende gebeurtenis en elke situatie is anders. Hieronder staan de meest voorkomende gevoelens, emoties en reacties die kunnen optreden bij de confrontatie met kanker. Deze reacties kunnen wisselend voorkomen en na enige tijd weer verdwijnen. Het is belangrijk dat u uzelf de tijd gunt om de diagnose, het aangaan en de gevolgen van een mogelijk ingrijpende behandeling te verwerken.
Veel voorkomende emoties en gevoelens zijn:
- Verdriet
- Angst
- Machteloosheid
- Schuldgevoel
- Ongeloof
- Boosheid
- Hoop
De diagnose kanker kan een wirwar van gevoelens en emoties veroorzaken. Deze innerlijke chaos kan ertoe leiden dat uw lichaam in een toestand van verhoogde prikkelbaarheid raakt. Dit kunt u merken aan:
- Slaapproblemen
- Verhoogde waakzaamheid
- Concentratieproblemen
- Lichamelijke reacties zoals: zweten, spierspanning, hartkloppingen, snelle en oppervlakkige ademhaling of een zenuwachtig gevoel.
Adviezen voor de patiënt
Iedereen verwerkt een ernstige diagnose op zijn of haar eigen manier. Toch zijn er enkele algemene richtlijnen te geven, die verwerking kunnen bevorderen:
- Zorg dat u voldoende geïnformeerd bent over uw ziekte en de behandeling.
- Vraag en accepteer steun, als u die nodig heeft, van uw partner, familie en vrienden. Praat over uw ziekte wanneer u dat zelf wilt.
- Praat over uw gevoelens met de mensen die u vertrouwt.
- Zorg voor een duidelijke dagindeling: zorg voor voldoende nachtrust en sta op tijd op. Neem rust wanneer dit nodig is, eet gezond, gebruik zeer matig alcohol.
- Probeer niet te ver vooruit te denken.