Corona en hitte: veelgestelde vragen en tips
Het is behoorlijk warm in Limburg deze dagen. Heet weer leidt altijd weer tot vragen over gezondheid en eventuele risico’s. In deze tijden van corona, komen daar extra zorgen bij. Want als er sprake is van verhoging, is dat dan een symptoom van COVID-19 of van oververhitting? Kan er veilig gebruik worden gemaakt van een ventilator? En kunnen we gewoon gaan zwemmen? Op deze pagina vind je tips en veelgestelde vragen waar onder andere het RIVM en het Rode Kruis iedereen op wijst.
Welke mensen zitten zowel in de risicogroep voor hitte als COVID-19?
___
Er is grote overlap in de risicogroepen voor COVID-19 en hitte. Het gaat hierbij met name om:
- Ouderen (>70 jaar);
- Mensen met een chronische ziekte zoals hart- en/of luchtweg aandoeningen, suikerziekte en nieraandoeningen
- Mensen met overgewicht en
- Dak- en thuislozen
Een hoge lichaamstemperatuur tijdens hitte: koorts of oververhitting?
___
Een van de symptomen van COVID-19 is koorts. Maar als het heet is kan een verhoogde lichaamstemperatuur ook komen door oververhitting. Je kunt achterhalen of er sprake is van oververhitting of koorts door minstens 30 minuten in een koele ruimte te rusten.
- Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Doe rustig aan en blijf voldoende drinken.
- Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.
U kunt zich laten testen op het coronavirus. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.
Let op: behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.
Het is zeer warm, wat moet ik doen?
______
Volg de adviezen en maatregelen op van de Rijksoverheid om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Daarnaast worden de maatregelen vanuit het Nationaal Hitteplan geadviseerd:
- Drink voldoende
- Houd uzelf koel
- Houd uw woning koel
- Zorg voor elkaar
Waarom moet ik voldoende drinken?
______
Door hitte verliest je lichaam veel vocht door zweten. Daarnaast hebben ouderen een verminderd dorstgevoel. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Matig het gebruik van alcohol.
Hoe houd ik mezelf koel?
______
Doe rustig aan, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanningen in de middag. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of een wandeling. Vermijd hierbij wel drukte en houd voldoende afstand.
Waarom is ventilatie belangrijk?
______
Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en ook tijdens COVID-19. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en/of deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer.
Kan ik gebruik maken van airconditioning?
______
Ja, voor het koelen van uw huis kunt u gebruik maken van ventilatiesystemen en airconditioners.
Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een mobiele airco in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel mobiele airco’s te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let daarbij op dat de luchtstroom van de airco niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.
En een ventilator, kan ik die gebruiken?
______
Ja, voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kun je een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte.
Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let daarbij op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.
Wat kan ik doen om anderen te helpen?
______
Ook als we afstand houden in verband met de coronamaatregelen, kunnen we er voor elkaar zijn. Let daarom in deze periode bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met boodschappen doen. Ga een keer extra langs, of bel ze op. Vraag hoe het gaat en wat je kunt doen.
Waar kan ik verkoeling vinden in de stad?
______
Als het te heet is in je woning en je hebt geen ruimte rond het huis, zoals een tuin of balkon, dan kun je het best verkoeling zoeken in de schaduw onder bomen in parken en bij water. Zorg hierbij wel voor voldoende afstand tot andere mensen. Als je wil gaan zwemmen, kijk dan eerst voor meer informatie over zwemwater op de webpagina : www.RIVM.nl/coronavirus-covid-19/water.
BRON: website van het RIVM
Zorg goed voor jezelf en voor anderen!
Het Rode Kruis geeft iedereen onder andere de volgende tips.
Drink voldoende
Ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. Bij voorkeur koel water, thee of koffie. Drink liever geen alcohol.
Vermijd zware inspanning
Houd jezelf koel door uit de zon te blijven en lichamelijk inspanningen in de middag te vermijden.
Check je medicatie
Sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.
Verkoel jezelf
Houd je polsen onder stromend water of zet een ventilator aan. Wanneer je in deze coronatijd een ventilator gebruikt, doe dat dan alleen binnen één huishouden en zet ook een raam open om verse lucht toe te laten.
BRON: Rode Kruis
Houd ook bij hitte rekening met corona
Ook tijdens tijdens hitte blijven deze voorzorgsmaatregelen van toepassing:
Was je handen met water en zeep.
- Houd 1,5 meter afstand.
- Hoest in je elleboog.
- Vermijd drukte.
- Blijf bij ziekte thuis (ook je huisgenoten).
- Controleer je bronnen en informeer je goed.
- Gebruik een mondkapje in het openbaar vervoer.