Terugkijken
Helaas heb je het live Webinar gemist, maar het bekijken van de opname hier mogelijk
Eens in de 5 jaar organiseert VAR Limburg* het Verpleegkundig Symposium Limburg. Wegens de coronacrisis is er dit jaar gekozen voor een geheel digitaal evenement, in de vorm van een Webinar. Het Webinar vindt plaats op donderdag 24 september van 11:00 tot 14:00 uur.
Toen begin dit jaar de World Health Organization aankondigde dat 2020 hét jaar van de verpleegkundige zou worden, wisten we nog niet hoe tastbaar dit op de werkvloer én in de maatschappij zou worden. De corona pandemie heeft het belang van goede (verpleegkundige) zorg onder een vergrootglas gelegd en biedt tevens nieuwe inzichten en kansen.
Als verpleegkundige stellen we ons, meer dan voorheen, zichtbaar op als professional met kennis en hart voor de zorg. Uiteenlopende vaardigheden als flexibiliteit, leiderschap, transmuraal en interdisciplinair samenwerken, klinisch redeneren en omgaan met acute en onbekende situaties, komen meer dan ooit aan bod. Met als gevolg een flinke lichamelijke en psychische belasting. In tijden van crisis moet je als verpleegkundige letterlijk jongleren. Ondanks je eigen onzekerheden en psychische belasting, handel je sterk en professioneel omdat je de beste zorg voor de patiënt en zijn naasten centraal zet.
Nu we teruggaan naar de ‘nieuwe realiteit’ is het van groot belang dat we samen deze intensieve maar ook leerzame periode reflecteren. Hoe heb je als verpleegkundige de zorg in deze periode ervaren? En hoe kom je, vooral psychisch, uit deze crisis? Wat heb je nodig om veerkrachtig te blijven en de juiste zorg te kunnen blijven bieden én welke veranderingen willen we graag vasthouden? Stuks voor stuk cruciale thema’s die aan bod komen tijdens het interactieve VAR Webinar. Bekeken vanuit diverse toepasselijke sprekers, maar ook vanuit de werkvloer.
* VAR Limburg is een samenwerkingsverband tussen de Verpleegkundige Adviesraden, verpleegkundig staf bestuur en zorggroepen.
- Welkom door onze dagvoorzitter Hans Etman
- Je bent niet in je eendje
Introductie van de bewustwordingscampagne
Door: Judith Meijers, Charlotte Grϋn – Studio-OOK , Maud de Ponit – PK2
- Leiden of lijden in crisistijd
Tijdens de covid-pandemie is het uiterste gevraagd van verpleegkundigen, maar nog nooit is zo duidelijk geworden dat ons beroep vitaal is voor een goed functionerende gezondheidszorg. Toch was het landelijk, regionaal en lokaal niet vanzelfsprekend om aan tafel te komen, daar waar de belangrijke beslissingen werden genomen. In deze webinar zal ik ingaan op zeggenschap in crisistijd en wat dat van ons en organisaties vraagt.
Door: Prof. dr. Bianca Buurman, Hoogleraar Acute Ouderenzorg AMC, Lector Transmurale Ouderenzorg HVA
Prof. dr. Bianca Buurman is verpleegkundige np, hoogleraar acute ouderenzorg aan het Amsterdam UMC en sinds 1 januari 2020 chief nursing officer bij het ministerie van VWS. in die laatste rol adviseert zij het ministerie en de ministers mbt verpleegkundige en verzorgende zaken. Ze was net aangetreden bij VWS toen de crisis uitbrak. - Mentale gezondheid van de zorgprofessional
De wereldwijde coronavirus uitbraak (COVID-19) creëert een nieuwe werkelijkheid en een buitengewoon grote uitdaging voor het zorgsysteem. Het behoud van de mentale en fysiek gezondheid voor de korte en lange termijn en daarmee de inzetbaarheid van zorgprofessionals is van essentieel belang. De crisis wordt gekenmerkt door blootstelling aan hoge werkdruk, verschuiving van taken en verantwoordelijkheden, besmettingsgevaar, zwaardere werkomstandigheden doorbeschermende kleding en procedures naast intensieve blootstelling aan emotionele gebeurtenissen en trauma. In deze interactieve sessie zullen deze uitdagingen en praktische aanbevelingen besproken worden met experts van verschillende ziekenhuizen op dit terrein en de onderzoekers van de studie Cofit.
Met o.a.:- Lieke Alberts, coördinator peersupport team Zuyderland
- Esther Castermans, klinisch psycholoog VieCuri
- dr. Janneke de Man Associate Professor
Department of Public Health, Healthcare Innovation & Evaluation and Medical Humanities (PHM) - Marjolein Heemels, directeur verpleegkunde MUMC+
- Van Krim tot Corona: Verpleegkundig Leiderschap in tijden van crisis
Verpleegkundigen staan in de spotlight. Er is veel aandacht voor hun werk en leiderschap. Maar is het genoeg en lukt het deze aandacht te verzilveren in waardering en invloed? Aan de hand van verschillende observaties uit de covid-19 crisis die ons land trof, illustreer ik hoe het er voor staat met het leiderschap van verpleegkundigen. Zowel in de ziekenhuizen als ver daar buiten, in de langdurige zorg en wijk. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar het volgende artikel:
Van krim tot corona verpleegkundig leiderschap in tijden van crisis
Door: Pieterbas Lalleman, PhD RN
Pieterbas Lalleman is als docent en onderzoeker betrokken bij het Instituut Verpleegkunde Studies van de Hogeschool Utrecht en Verplegingswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarnaast werkt hij als verpleegkundige bij Buurtzorg en is voorzitter van het Historisch College FNI van V&VN. Tevens is hij actief als toezichthouder bij Amstelring en Elver. De focus van zijn onderzoek is leiderschap en positionering van verpleegkundigen waarbij het dagelijks werk en de geschiedenis van dit werk, altijd een centrale rol speelt.
- Palliatieve zorg in crisistijd
De huidige COVID-19 crisis vormt meerdere uitdagingen voor het verpleegkundig personeel op het gebied van het leveren van hoogwaardige palliatieve zorg. Hoe geven we tijdens deze covid-19 crisis vorm aan de zorg in de stervensfase? Kun je ‘waardige persoonsgerichte zorg leven’ als je van top tot teen bent ingepakt en er geen familie fysiek betrokken kan worden? Hoe laat je familie goed afscheid nemen als dit fysiek niet kan en er niet genoeg beschermingsmiddelen zijn? Waar gaat het mis, waar gaat het goed, wat kunnen we van elkaar leren om het beter te doen? Een greep van vragen die we zullen bespreken bij de interactieve sessie palliatieve zorg in tijden van covid-19.
Onder leiding van:- Judith Meijers, verpleegkundige van orgine en nu assistent professor bij de UM en senior beleidsmedewerker bij Zuyderland
Met o.a.:
- Els Knapen: van origine verpleegkundige en nu coördinator netwerk palliatieve zorg Westelijke Mijnstreek
- Monique Blezer: verpleegkundig specialist Palliatieve zorg bij Zuyderland
- Sascha Bolt: onderzoeker Palliatieve zorg (bij dementie) DEDICATED project
- De kracht van een scherpe geest
Wouter de jong is een grote fan van de uitspraak: ‘Verander wat binnen je mogelijkheden ligt, accepteer wat je niet kunt veranderen en train je geest om het verschil te zien’. Vaak beginnen we met onze buitenwereld aan te pakken. Terwijl je met een scherpe geest veel makkelijker ontdekt waar jouw potentieel ligt en hoe je de omgeving naar je hand zet. Dus zijn advies: begin bij de geest!
Door: Wouter de Jong
Wouter de Jong is veelgevraagd spreker, coach en trainer. Hij studeerde af in Nederlands recht, aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere in GTST en Villa Achterwerk).
Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Zijn bestseller ‘Mindgym: Sportschool voor je geest’ kwam in 2018 uit, begin 2019 verscheen zijn boek ‘Mindgym Work-outs’ en eind 2019 verscheen Superkrachten voor je hoofd (Mindgym voor kids).
Alle boeken zijn verschenen bij Maven Publishing in Amsterdam.
Doelgroep
Het webinar focust zich op verpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden, beleidsmakers en verpleegkundig onderzoekers uit alle zorginstelling uit Limburg.
Accreditatie
Accreditatie door de V&VN: 3 punten