Leven met kanker is niet vanzelfsprekend. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Niet alleen op uw lichaam, maar ook op uw geest. Daarom is het na de behandeling meestal niet gemakkelijk om het gewone leven weer op te pakken.
De gevolgen waarmee u te maken krijgt, kunnen heel verschillend zijn. Soms hebben die met de ziekte zelf te maken. Soms met de behandeling. Ook leeftijd en lichamelijke conditie spelen een rol.
Voorbeelden van gevolgen waarmee u te maken kunt krijgen zijn:
- vermoeidheid
- geheugenverlies en concentratieproblemen
- angst voor terugkeer van de ziekte
- onzekerheid over het verdere ziektebeloop
- somberheid
- ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename
- veranderingen in uw relatie
- een andere beleving van seksualiteit
- leren omgaan met pijn
- financiële gevolgen
Bespreek de gevolgen die u ervaart met uw casemanager. Deze zal u tips geven en zo nodig een collega hulpverlener, denk aan wordt een fysiotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog inschakelen.
Chronische gevolgen
Sommige gevolgen zijn tijdelijk en verdwijnen weer na de behandeling. Andere gevolgen gaan niet over. Ook als de ziekte niet meer terugkeert, zijn ze blijvend. Dit noemen we chronische gevolgen.
Een bekende chronische klacht na de behandeling is vermoeidheid.
Lichamelijke veranderingen kunnen invloed hebben op uw dagelijkse bezigheden. U kunt misschien niet alles meer doen wat u gewend was. Bijvoorbeeld op het werk of in met sociale contacten.
Lees meer op de website van kanker.nl