Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door het humaan papillomavirus.
Humaan papillomavirus (HPV)
Het HPV wordt vaak via seksueel contact overgebracht. 80% van de vrouwen krijgt op een gegeven moment in hun leven een HPV-infectie. Er zijn veel verschillende types HPV. Types die een verhoogde kans op baarmoederhalskanker geven, heten hoog risico HPV.
Vaak ruimt het lichaam een HPV-infectie zelf op en merk je er weinig van. Als dat niet gebeurt, kunnen afwijkende cellen in de baarmoederhals ontstaan. Je kunt dan een voorstadium van kanker krijgen, wat uiteindelijk tot baarmoederhalskanker kan leiden. Met een eenvoudige behandeling kunnen deze cellen worden verwijderd. Als het voorstadium niet wordt behandeld, kan na verloop van tijd baarmoederhalskanker ontstaan. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel 15 jaar duren.
Van de voorstadia merk je zelf vaak niets. Daarom krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Met dit onderzoek kan al vroeg worden ontdekt of een vrouw baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan heeft.
HPV-infecties zijn eigenlijk niet te voorkomen. Je beperkt de kans op overdracht van het virus door condooms te gebruiken. Zeker als je geen vaste partner hebt. Het virus zit namelijk op en rond de penis of de vagina. Met een condoom dek je dit gebied grotendeels af.
Het virus kan tijdens het vrijen ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond. Je kunt dus ook nog besmet raken als je een condoom gebruikt.
Is je afweer verzwakt? Dan ruimt het lichaam een HPV-infectie niet goed op. Dit gebeurt als je bepaalde medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld tegen een hiv-infectie of na een orgaantransplantatie.
Roken verhoogt ook de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker. Dit komt waarschijnlijk doordat roken ervoor zorgt dat het afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor ruimt het lichaam een HPV-infectie minder goed of niet op. Als je stopt met roken, verbetert je afweer en heb je minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen.
Wilt u meer weten over risicofactoren van baarmoederhalskanker dan verwijzen wij u naar kanker.nl