In het nieuwe Geboortecentrum staat vanaf 1 juli gezinsgerichte zorg voor pasgeborenen centraal. Ouders verblijven er samen met hun kind in een eigen kraam/neosuite en zijn actief betrokken bij de zorg voor hun kind. Daar wordt zowel het kind als het gezin sterker van.
Hechting tussen kind en moeder ontstaat al vroeg in de zwangerschap. Na de geboorte is het van groot belang dat een kind zich kan koesteren in de zorg van de ouders. Als een pasgeborene om medische redenen in het ziekenhuis moet verblijven, wordt deze band vaak abrupt verbroken. Dat komt niet alleen door de fysieke afstand, maar ook omdat artsen en verpleegkundigen tijdelijk de zorg overnemen. Door moeder en kind samen in één kamer te verzorgen en ouders te laten deelnemen aan de zorg voor hun kind, blijft veilige hechting beter intact.
Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat dit een positieve invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind. In het Geboortecentrum stimuleren we ouders dan ook om zoveel mogelijk tijd door te brengen met hun baby.
Verpleegkundigen helpen vaders en moeders om hun kindje te leren begrijpen. Zo ontwikkelen jonge ouders het vertrouwen dat het straks, als ze eenmaal thuis zijn, ook heus wel lukt. Deze gezinsgerichte zorg is een enorme winst voor kwetsbare kinderen en het gezin, zowel op korte termijn maar zeker ook voor de verdere ontwikkeling.
De geboorte van een kind is een van de mooiste en spannendste momenten in jullie leven. Dan wil je graag omringd worden door de beste zorg. Een gastvrij onderkomen voor moeder, vader en baby is daarbij van onschatbare waarde. Uniek is dat moeder en kind in het Geboortecentrum geen moment van elkaar worden gescheiden: ze verblijven altijd samen op een eenpersoonskamer. Een suite waar ook de partner dag en nacht kan verblijven. Uiteraard zijn familieleden van harte welkom in ons centrum.
Pijnbestrijding klinkt als een akelig begrip. Bevallen is al een opgave en de pijn die het met zich meebrengt kan heftig zijn. Vaak geeft een vrouw pas te laat tijdens de bevalling aan dat ze pijnbestrijding wil, waardoor dat vaak niet meer mogelijk is. De bevalling moet dan worden afgerond zonder pijnbestrijding.
Het Geboortecentrum biedt twee nieuwe vormen van pijnbestrijding: het bevalbad en entonox (lachgas). De ruggenprik, momenteel gebruikt op beide locaties, blijft uiteraard ook beschikbaar. Het belangrijkste verschil tussen een ruggenprik en de twee nieuwe opties is dat de ruggenprik daadwerkelijk de pijn bestrijdt, terwijl de andere opties de pijn juist draaglijker maken: ze brengen het lichaam in een meer ontspannen modus. Het bevalbad en het lachgas sturen daarmee aan op een natuurlijkere manier van bevallen. De traditie van lachgas komt over uit landen als de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië waar de techniek al jarenlang succesvol wordt toegepast.
Ook de epidurale injectie (ruggenprik) blijft in het Geboortecentrum tot de mogelijkheden behoren. Die moet echter op tijd worden geprikt: bij een ontsluiting van drie tot vier centimeter. De vloeistof die door de ruggenprik wordt toegediend heeft namelijk tijd nodig om in te werken. Ook is het goed om te weten dat de ruggenprik niet voor iedereen een optie is. Diverse redenen zoals allergieën of eerdere operaties rondom de rug en heupen, kunnen ertoe leiden dat je niet in aanmerking komt voor een ruggenprik. Het is dus van belang om je van te voren goed te laten informeren over de opties van pijnbestrijding. Dit zorgt op het moment van bevallen voor minder stress en een meer ontspannen bevalling. De ruggenprik (epidurale pijnbestrijding) is 7 dagen per week, 24 uur per dag mogelijk.
Meer informatie krijg je op de maandelijkse themabijeenkomsten op locatie Heerlen.
De verschillen tussen een gewone keizersnede en een ‘gentle sectio’ zitten vooral in het persoonlijk contact met de baby. Tijdens de gentle sectio wordt gebruik gemaakt van een doorzichtig operatiedoek of een monitor. Zo kunnen de kraamvrouw en de partner zien hoe het kindje geboren wordt. Bij de operatie is ook een kinderarts aanwezig. Deze voert een korte controle uit, daarna mag de baby worden vasthouden. Dit eerste huid-op-huid contact is erg belangrijk voor de band tussen moeder en kind. Een ander voordeel is dat de baby afleiding biedt, waardoor er minder pijnbestrijding nodig is bij het hechten.
In het nieuwe Geboortecentrum staat een team van artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en ondersteuners dag en nacht klaar in een veilige en vertrouwde omgeving. Komen jullie samen met de verloskundige, dan worden jullie door het aanwezige team vriendelijk verwelkomd. Als de bevalling onverhoopt anders verloopt dan verwacht, is er direct acute zorg voorhanden. Alles onder één dak.